Съдът отказа споразумение за контрабанда на цигари за 2.2 млн.

Хасковският окръжен съд отказа да одобри споразумение между прокуратурата и 32-годишен софиянец, който бе спипан през юли тази година с нелегални цигари за 2.2 млн. лева. Контрабандистът пренасял огромното количество папироси в товарен автомобил „Даф“ с полуремарке, но бил спрян на пункта „Капитан Петко войвода“ на 8 юли. Количество на цигарите от различни марки било 430 400 кутии, а общата стойност 2 199 344 лева.

Според сключеното споразумение между прокуратурата и контрабандиста той трябваше да получи 2 години 10 месеца условна присъда, както и глоба от 10 000 лева. Софиянецът С.А. се признава за виновен и моли споразумението да бъде одобрено от съдиите.

Магистратите обаче намират, че то противоречи на закона и отказват да го одобрят. Според Темида контрабандата е в особено големи размери, става дума за акцизна стока, която е под особено наблюдение в ЕС и чистото съдебно минало на подсъдимия не е достатъчно, за да му се размине с леката условна присъда.

Съдията Красимир Димитров отказва да одобри споразумението, защото намира, че извършеното престъпление говори за замислена, организирана и извършена контрабанда, за която би трябвало да се приложи ал. 4 на чл. 242 от НК - за митническо престъпление в особено големи размери, при което наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 50 000 до 200 000 лв. Обвинение по този член обаче не е било повдигнато, отбелязва съдът.

Магистратите прекратяват производството по споразумението и връщат делото обратно на прокуратурата.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини