Начална учителка иска камери за охрана на гълъбите

Възрастна двойка храни гълъбите в центъра на Хасково с жито

Начална учителка от Хасково тръгна по институциите на спасителна акция за колонията от скални гълъби, които обитава централната градска част. Тя е подготвила жалба до РИОСВ - Хасково, хасковска община и до офиса на Българското дружество за защита на птиците в Стара Загора.

Мария Цакова, която е педагог в ОУ „Христо Смирненски“, е ставала многократно свидетел на целенасочено избиване на гълъбите край реката. На това тя била очевидец за първи път преди година през лятото. Пътят й от дома към работното място минавал покрай реката край зеленчуковия пазар. В близост е и една от колониите скални гълъби. Мария попаднала на смайващата гледка как мъж, облегнат на парапета срещу хотел „Родопи“, хвърля метална щайга от другия край на брега. Със завързаното със сезал за парапета приспособление човекът умъртвявал по десетина гълъба наведнъж докато те пиели вода или се къпели в реката. Учителката наблюдавала как човекът пълни мъртвите птички в чували и ги качва в колата си. За този случай природозащитничката веднага сигнализира в местната екоинспекция. Край реката пристига и полиция и зласторникът е изгонен.

Оттогава насам случаите на избиване секнали, но до скоро, когато Мария забелязва ужасяващата гледка отпреди време да се повтаря, но този път с участието на деца. Тя наблюдава на няколко пъти как ромчета изтребват гълъбите между два от пешеходните моста над реката. Момчетата примамвали птичките, после им извивали главите и ги пълнели в торби, разказва Мария Цанкова. В жалбата си тя подава за това сигнал до институциите и моли за осигуряването на камери за наблюдение край опасния за скалния гълъб район. „Само така колонията ще бъде защитена“, категорична е учителката. Тя точно разпознава вида като скален гълъб, защото е правила специална справка със зооатласа.

Любовта си към природата педагожката е наследила от баба си, която й е разказвала за естествените науки още от малка. По-късно чувствителността й в тази посока се задълбочила в часовете по зоология и екология на доц. Донев в Пловдивския университет. „От него знам за екосистемите и за огромното значение на всяко звено. Всяко изчезване на вид по веригата води до последствия и нататък“.

Мария често прави спасителни акции сама. Пед сградата на бившата печатница, върху която са част от гнездата на гълъбите, тя многократно е намирала паднали малки. Последният случай да спаси гълъбче там е преди няколко месеца. Било още с пух. Прибрала го, и го отгледала в кашон, хранела го с жито. Кръстила го Гълъбина -Гълабона. Когато пораснало, учителката го пуснала на свобода и сега то често се връща пред дома й.

„Те са атракция и са много красиви. Скалните гълъби са своеобразната красота на Хасково и не разбирам, защо повечето хора искат те да бъдат унищожени“, чуди се природозащитничката. „По принцип природата трябва да се защитава. Когато има подобни, като този в Хасково проблем, с ятата или колониите от птички, би следвало общината да се обърне за помощ към съответната организация. Има и фондове, които осигуряват финансиране. Личното ми мнение е, че не биваше преди време да се стигне и до избиването и на косерите в Хасково. Трябваше да се направят навеси под дърветата. Проблемите могат винаги да се решат по хуманен начин. Смятам като цяло, че единодействието ще реши правилно проблема. Нито само общината, нито само държавната или пък природозащиническата неправителствена организация, могат сами да се справят. Сам никой няма да постигне ефект. Трябва да се включи и цялата общественост.“, призовава учителката.

Учителката показва мястото, на което многократно  е ставала свидетел на убийствата на гълъбите
И днес сутринта на това място имаше мъртва птичка
Скалните гълъби обикновено гнездят край бавно течаща вода. Затова и сред любимите им места са градовет, през които минават малки реки, като тази в Хасково...
... освен това правят гнездата си върху покривите на високи сгради, които им напомнят за естествената им среда

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    бауфас от белфас
    0 0
    22:03, 27 окт 2019
    тая кранта да си ги гледа в апартамента да и м чисти и да ги храни лесно е да им хвърля храна а да земе и да чисти след тях да я питам дали ще иска да ги храни
Последни новини