Вечер на изкуствата събра ценители от Кърджали, фотоси на града впечатлиха всички

Областният управител пред фотос на Ивайло Атанасов

 Стотина ценители на изкуството изпълниха двора на Керимовата къща за да присъстват на проява „3 в 1”. Дадоха си среща три мероприятия, организирани от Областния и общински инициативни комитети за отбелязването на вековния юбилей от Освобождението на Кърджали. За първи път на една проява от началото на честванията се събраха областния управител Иванка Таушанова и кметът на Кърджали Хасан Азис. Домакини бяха творците от групата на художниците. По традиция те представиха в навечерието на Деня на Кърджали своя изложба. Впечатляващи фотографии представи младия творец Ивайло Атанасов. Главния архитект на Кърджали Петя Назърова пък запозна присъстващите с подготвения от нея албум с архивни снимки на Кърджали.

  В приветствието си към официалните лица и гостите художникът Емил Пенчев подчерта, че изложбата на живописци,графици и скулптори се отличава с жанрово разнообразие. За първи път се представят творби посветени на подвига на освободителите. Председателят на групата на художниците Владимир Чукич, автор на част от платната, отбеляза че е бил впечатлен от документите за войната , от желанието на младите българи да участват в освобождението на сънародниците си. Общо 18 творци представиха 48 платна, стана ясно от словата.

Областният управител Иванка Таушанова посочи, че освободителите са донесли тук духа на свободата, равенството и братството. Тя подчерта,че винаги в навечерието на празника творците на Кърджали радват публиката с качествени изложби.

 Петя Назърова нарече албума със снимки на града –провокация към поколенията. Тя призова да пазим традициите и спомена за хората донесли първото училище, поща, болница. 1912 г. положи началото на урбанизацията на града, подчерта главния архитект.

  Кметът Хасан Азис откри изложбите. Той посочи в приветствието си, че общината участва в тази вечер на изкуствата със албума на Петя Назърова. Той отмерва дистанцията от век, в която се вместваме и ние днешното поколение. Градоначалникът не скри желанието да види и история на Кърджали, написана от местни научни работници и краеведи.

  Едни от впечатляващите творби бяха постерите със стихове на големия български поет Ивайло Балабанов на художника Владимир Чукич. Той определи Балабанов като най -големия български поет и дари творбите за „Центъра на света”,помещаващ се в хоремага на село Хухла. Там по инициатива на главния редактор на „Нов живот” Иван Бунков се събират творци за да творят мистериите на Хухла.

Георги Кулов

Кметът Хасан Азис с творци
Пред творбите
Откриването
Бунков и Чукич пред постерите
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини