Българи и турци от Кърджали плакаха, изложба възкреси спомените им от миналото

Кърджалийци и изселници от града плакаха , върнати към миналото от изложбата „Живата памет на Кърджали в албумите на изселниците”, представена от фондация „Кръг”. В изложбата са представени 108 фотоса от края на 19 век до 1989 г.- от архивите на 17 кърджалийски фамилии. Сред хората предоставили своите албуми са Мехмед Мерт, Нихал Йозерган,Хикмет Чаушоглу.

В експозицията виждаме  фотография на д-р Садък Ефенди от Кърджали, от около 1912 г., който е първият военен лекар в града, с френско образование. Виждат се редки документи от живота и дейността на вече забравени личности като мюфтията Юнус ефенди Аптиев Алиев,  роден през 1872 г. в с. Мост, и на Мехмед Сюлейманов Зюмриев, председател на Мюфтийското настоятелство (1925 г.), който е и от първите местни винопроизводители и майстори на вино в Кърджали.

Виждаме Хюсеин Алкаялъ, роден през 1908 г. в с. Крайно село, Кърджалийско, който завършва начално училище в Кърджали през 1934-1942 г., 9 пъти последователно е победител на мазните борби в Одрин и 3 пъти взема Златен пояс.

 Във фотосите предоставени от Мехмед Мерт  се откроява семейна снимка, на която се вижда синът му Варол, който работи в Бразилия и лично се познава с президента Дилма Русеф.

 Ценното е, че хора дойдоха от Турция и дадоха своите архиви. Това са снимки които разкриват културната памет на Кърджали, каза при откриване на изложбата председателят на фондация „Кръг” Радост Николаева. Тя посочи,че снимките се събират от три години. Идеята дал карикатуристът Бурханиддин Ахмедов, който пръв дарил снимки от семейния архив.

  Ценим проявите на фондация „Кръг”, които разчупват сивото ежедневие в Кърджали. Благодарим на всички допринесли да се докоснем до миналото на кърджалийци, до техния личен живот,каза в приветствието си  кметът на Кърджали Хасан Азис. Той подчерта, че изложбата е направена с много любов към родния край. Тя предизвиква много болка,сантименти и сълзи.Кърджалийци оценят този опит за докосване до миналото, подчерта градоначалникът.

 Изложбата бе заключителната проява на културните събития от инициативата Мултикултурния град, която се провежда от 7 г. в Кърджали по инициатива на фондация „Кръг” и с партньорството на община Кърджали.

 За втори път бе връчена и наградата Мултикултурният човек.Първи носител е доаенът на актьорите в Кърджали Нуреддин Мехмед. Тази година фондация „Кръг” номинира отец Петър Гарена.

  Отец Гарена е известен с приноса си за етническото разбирателство в града.Заедно с кмета Хасан Азис и районния мюфтия Бейхан Мехмед те дават пример за толерантност на кърджалийци.Т е са неизменно заедно на религиозни и официални празници, действия без прецедент в други градове на страната.

  Отец Гарена е професор в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Той е доктор на историческите науки и доктор по теология. Автор на над десет научни изследвания.Бил е на мисии в различни балкански страни.

 Кметът Хасан Азис заяви, че е приятно изненадан от номинирането на неговия приятел за Мултикултурен човек на годината. Той си спомни как са направили осветление на църквата и джамията и заедно със свещенослужителите го запалили. Това дало тласък на съвместните им прояви. Отец Петър има мисионерски дух. Той е знакова фигура за Кърджали и  има голям принос да наричат града ни столица на толерантността, посочи още кметът.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини