Червените обсъждат образованието в Международния ден на учителя

 По случай Международния Ден на учителя на 05.10.212 г. в клуб ”Червеното” бивши и настоящи учители участваха в дискусия на тема:” Съвременно състояние на българското образование”, организирана от Федерацията на дейците в образованието, науката и културата при Общински съвет на БСП – Кърджали. Основните акценти на дискусията бяха:

l      Грамотността на учениците;

l      Осъвременяване на учебните програми и учебното съдържание с възможности за адаптация към нивото на учениците в билингвиална среда;

l      Развитие на личността на детето чрез програми за гражданското, здравно образование и предприемачески умения;

l      Включване в управлението на образователната система на родителите

l      Повишаване авторитета на българския учител;

l      Приоритизиране на българското образование в държавния бюджет на републиката;

l      Формиране на готовност за професионална реализация у бъдещите учители билингви.

Особен интерес и тревога предизвика темата ученици билингви и мястото на учителя и училището при работа с обучаваните, невладеещи официалния език.

При активно участие от страна на присъстващите преподаватели от филиала на Пловдивския Университет, учители от  училища в гр. Кърджали и околните села и бивши учители се внесоха някои предложения като:

1.Преодоляване на трудностите чрез засилване на  административния контрол, но не с цел санкции, а с цел разбиране на проблема билингви в смесени райони /компактно турско население/ като работата започне от най-ниските етажи и продължи по посока - централното ръководство и управление на Образованието.

2.Актуализиране на учебното съдържание с цел облекчаване от ненужни теми, затрудняващи подготовката на съвременния ученик – добре информиран по различни пътища и по интересни за самия него проблеми.

3.Да се вземат под внимание, не само на думи , но и на практика внесените на различни форуми предложения от учителите, с цел постепенно реабилитиране на българското образование и връщането му на позициите, на които е било пред  20 години.

                                             гл.ас.Величка Георгиева –общински съветник, БСП

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини