Живущи в 8 блока протестират срещу намерения за презастрояване, внасят 378 подписа в Община Кърджали

    Живущи в 8 блока в центъра на града протестираха тази сутрин срещу намерения за презастрояване на междублоковото пространство. Те внесоха в Община Кърджали 378 подписа във възражение срещу намерението на собствениците на частен парцел да вдигат пететажен блок зад сградата на „В и К“ Кърджали.

    Инициаторът на протеста Николай Марков връчи подписката на арх.Танер Дауд, който водеще обществено обсъждане на План за регулация и застрояване,изготвен от Общинска администрация.Протестиращите изпълниха конферетна заличка на администрацията за да изложат исканията си.

    Николай Марков бе категоричен,че общинските служители искат да защитят частния, а не обществения интерес.Те имат желание да променят ПУП за да може да се разменят общински за частни земи, за да се увеличи парцела на инвеститора. В резултат на това ще изчезнат 18 декоративни дървета, някои от които на 70 години;ще се унищожат 3 детски площадки и едно игрище. Ще се заличат 10 паркоместа от 32 възможни. Ще бъде унищожено единственото бомбоубежище в близост, както и два стратегически каптирани кладенци. Всичко това в нарушение на Закона за устройство на територията.

    Мариана Павлова поиска да се проследи,как одържавен парцел е рестетуиран през 1998 г. Тя бе категорична, че това е станало незаконосъобразно. При направена от арх.Танер Дауд справка се установи,че сред реститутите е снахата на собственика, която по това време е работила в Общината. В последствие парцелът е продаден. Сега фирма Сити партнърс инвест желае да издигне жилищна кооперация с височина 15 метра.

    Протестиращите поискаха да се отхвърлят исканията за промени в ПУП на инвеститора.

    На обсъждането присъстваха от страна на Общинска администрация още Свилен Ботев,главен юристконсулт и арх.Селчук Ахмед.

    Арх.Танер Дауд заяви, че общината се явява арбитър в спора. Тя ще вземе предвид всички бележки направени от протестиращите. Ще се извършат щателни заснемания на парцела, включително и геодезически за подпочвени води. Ще се проучи и искането на инвеститора, който има право да обжалва евентуален отказ на администрацията. След анализ ще се проведе ново обществено обсъждане, на което общината ще излезе с готово становище.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини