Хасан Азис: Бюджетът на община Кърджали за 2022 година е кризисен, но и социален и инвестиционен

Бюджетът на община Кърджали за 2022 година е кризисен,  но и социален и инвестиционен. Така определи проектът за финансовата рамка за 2022 година кметът д-р инж. Хасан Азис по време на общественото обсъждане, което се проведе пред пълната зала на Бизнесинкубатора вчера. Гости на форума бе представителна група от турския град Чорлу начело с кмета му Ахмет Саръкурт, която гостува на Кърджали по повод насроченото за днес подписване на Протокола и Споразумение за сътрудничество при предоставяне на електронни административни услуги.

Проектът за Бюджет 22 на община Кърджали бе представен от финансовия експерт в общинската администрация Зина Касабова. Преди да направи това, тя подчерта, че макрорамката на план-сметката е обусловена от рискови фактори. Сред тях са късното приемане на бюджета за страната в годината, за която се отнася, продължаващата вече 2 години КОВИД пандемия, кризата породена от ръста на цените на енергоносителите с поне 250 процента, както и на строителните материали, войната в Украйна, която води след себе си хуманитарна и икономическа криза.  

От изложението на Зина Касабова стана ясно, че финансовата рамка за настоящата година възлиза на 88 880 000 лв., като увеличението му в сравнение с началния план за 2021 г. е с над 17 процента.  Средствата от Централния бюджет за 2022г. са 62 475 260 лв., а от местни приходи - 20 266 140 лв. Остатъкът по банкови сметки от 2021 г. възлиза на 6 138 600 лв., е посочено още в докладната.

Планираните разходи също са в размер на 88 880 000 лв., като 60 процента са за държавни дейности, 39 процента за общински и 1 процент за дофинансиране. През 2022 г. община Кърджали планира да работи по 16 проекта, финансирани със средства от Европейския съюз в размер на 7 374 895 лв.

След като финансовата рамка на проекта за Бюджет 2022 бе представена постъпиха и няколко предложения от участващи в общественото обсъждане.  Сред тях – заделяне на средства за изграждане на буферни паркинги, велоалеи, средства за водоснабдяване на микрорайон Перперек, изграждане на осветление на няколко улици в кв. „Веселчане“. По-късно стана ясно, че повечето от направените предложения са заложени в проекта за Бюджет 2022.

„Това е бюджет по време на криза. Но също мога да кажа, че бюджет 2022 е кризисен, но въпреки това – социален и инвестиционен”, коментира кметът д-р инж. Хасан Азис.

В момента община Кърджали предоставя 13 социални услуги, започва реализацията на още 5, за близо 4 милиона лева. Така ние достигаме по наши разчети и прогнози до 4500 души. По този начин се опитваме да преобразуваме кризисния бюджет в социален, подчерта градоначалникът. Той съобщи, че община Кърджали стартира една нова социална услуга, изцяло финансирана от общинския бюджет, свързана с превенция на здравето в малките населени места чрез ангажиране на здравни работници,  заедно и с БЛС и със Съюза на медицинските сестри, с университетските болници в страната и чужбина. Надяваме се на подкрепата на целия Общински съвет, каза д-р инж. Хасан Азис.

Той обоснова и твърдението си че Бюджет 2022 година е и инвестиционен. „Независимо от трудностите и икономическото състояние на общината, ние трябва да приключим с няколко теми, по които работим в последното десетилетие. Трябва да приключим през тази година с темата водоснабдяване. Има още няколко населени места в община Кърджали, които са без водоснабдяване. Все още чакат вода селата Болярци, подобряване на водоснабдяването в Черна скала, Долна Бленика. Тази и следващата година ние трябва да приключим с темата за с осветлението. 60-70 процента от въпроса с осветлението е разрешен. Предстои да разрешим проблема с подземната инфраструктура на осветлението”, коментира  кметът. По думите му ще бъдат изградени още и 5 образователни центъра в детски градини и училища. Ще има нова детска градина във „Възрожденци” и детска ясла в сградата на филиала на МГУ. „А филиала го преместваме в ПГ по селскостопанско. За училището „Георги Бенковски” също сме намерили средства”, каза д-р инж. Хасан Азис.

Той изрази надежда и за приключване с проекта за информационния център и залата за заседание на Общинския съвет. Няма как да не кажа, че вече сме започнали проекта за изграждането в най-кратки срокове на  приюта за бездомни кучета. В процес на проектиране сме с Тракийскиия университет в Стара Загора, каза още градоначалника. Накрая обобщи, че в инвестиционната програма на община Кърджали за 2022 година са заложени близо 20 милиона лева европейски средства.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пе
    пенли
    0 0
    10:38, 31 мар 2022
    Кризисен?Ограбихте цялата община.
  • 2
    Аферин!Само Чорлу ни липсваше!Защо не е Берлин или Загреб,Дуръс или Будапеща!Лапачите от ДПС са в свои води в Турция!Нали вървим към Европа!!!!
Последни новини