Състезание за познаване на ислямската религия се проведе в Ардино

Ресми Мурад връчва наградите

Състезание по основни познания на ислямската религия се проведе за първи път в салона на читалище „Родопска искра” в Ардино. Гости на мероприятието бяха кметът на общината Ресми Мурад и заместниците му Неджми Ходжов и Изет Шабан.

Програмата започна с четене на айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана.

В надпреварата участие взеха отборите на Ардино и Бял извор. В тях бяха включени по трима участници, които са посетили летните Коран курсове, организирани ежегодно от Районното мюфтийство в Кърджали.  

Състезателите показаха своите знания за исляма пред двучленно жури в състав: имамина на централната джамия в Ардино Орхан Якуб и на религиозния храм в бялизворския квартал „Диамандово” Мюмюн Мехмед. Отговаряха на въпроси по иман (вяра), амел (отслужване на молитва), сиер ( житието  и битието на пророка Мухаммед) и ислямска етика. В надпреварата имаше много интересни въпроси като; „Кои са пророците, родени без баща?”, „През коя година е завладян Истанбул от Фатих Султан Мехмед?”, „Къде е роден известният турски поет Неджиб Фазъл?”.

След двучасова борба на първо място с 80 точки се класираха представителите на Ардино в състав: Гюнер Мехмедов, Бюлент Осман и Нурай Кьосе, а втори останаха представителите на Бял извор в състав: Севгин Каймакам, Билгин Ахмед и Синан Чауш.

И двата отбора бяха наградени с книги, осигурени от Районното мюфтийство в Кърджали. Те бяха връчени от общинския кмет Ресми Мурад и наместник районния мюфтия в Кърджали Ерхан Реджеб.

По време на състезанието имаше въпроси и към публиката. Верните отговори бяха наградени с интересни религиозни книги.

Организатор на религиозното състезание беше Джамийското настоятелство в Ардино. Според тях в това състезание няма губещи. Всички научиха по нещо.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини