Нищят далавери на стария борд на Пазара,плащал мистериозни консултантски услуги

  40 бона са изчезнали мистериозно от началото на годината до началото на юли от касата на общинското дружество „пазар на производителите”.Те са били изплатени за консултантски услуги,от които обаче няма никаква документална следа.Оказва се също че фирмата дължи и 200 бона на Данъчното за неизплатено ДДС.Това стана ясно на днешната сесия на местния парламент в Кърджали.Далаверите са изкарани на светло от новия борд на директорите. Негови представители се оплакаха на съветниците ,че предшествениците им укриват документация и бавят предаването на имуществото протакайки чрез болнични. Те обещаха пълна прозрачност на управлението на пазара.

 Дебатът за тържището бе основен на сесията след като градоначалникът Хасан Азис поиска народните избранници да гласуват сключването на договор с банка „Алианц”за рефинансиране на кредита, който  Пазар на производителите има към трезора. Общинското дружество ще изплаща нов борч от 5,4 млн.лева при лихва от 6,5% за 10 години.Председателят на групата съветници от ГЕРБ Илия Илиев посочи,че условията на този договор са крайно неизгодни и заробващи и няма никакъв шанс пазарът да остане общинска собственост. Той отбеляза, че предишният договор е бил за кредит с лихва от 2,3 % и въпреки това общинското дружество не е могло да го изплаща. Илиев прогнозира,че общината ще трябва да продава непрекъснато имущество за да погасява заема.Стана ясно че на пазара излизат десет имота,на стойност от 4 млн.лева,които ще отидат за борча. Само тази година трябва да бъдат внесени 2 млн.лева.

  Общинският съветник от ГЕРБ Огнян Иванов посочи,че няколкократно сметките на Пазар на производителите са били блокирани от доставчици. Това се очаквало да стане и със сметките на общината, която има дългове над 9,5 млн.лева. Ще трябва да ходим по разбити и тъмни улици заради Пазара, прогнозира Иванов.

 Милан Миланов от БСП каза, че първите стъпки на новото ръководство не вдъхват доверие.

  Кметът Хсан Азис подчерта,че дебатът за Пазара показва хоризонта на политическо

Мислене на съветниците. Пазарът е обект,който е изграден със стратегическа перспектива и ще го запазим като общински, каза градоначалникът. Според него той е единствената придобивка на земеделците в Южна България през последните години.

 Изненадващо съветниците от БСП подкрепиха колегите си от ДПС за договора с банка „Алианц”.Против гласуваха представителите на ГЕРБ.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини