Славейковци отново комплексни победители в туристическия събор

Отборите на СОУ „Петко Рачов Славейков” във възрастовите групи ІV – VІІ клас и VІІІ – ХІІ клас спечелиха комплексната надпревара в състезанията от Петия  национален ученически туристически събор „Да приобщим децата към туризма – Кърджали 2012”.  Игрите се проведоха по традиция на  територията на Националния център по военно дело и спасителни дейности  в с. Широко поле, община Кърджали. В събора участваха отбори от различни градове от цялата страна. Славейковските прогимназисти спечелиха безапелационно модулите „Художествена самодейност”, „Дартс”, „Пленер”, „Щафета” , „Бивак” и „БЧК”, с което си осигуриха първото място в комплексната надпревара. Второто място в същата възрастова група е за туристите от гр. Етрополе, които спечелиха модула „Палатка” и много втори места в отделните дисциплини. Третото място е за отбора на кърджалийското ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” , който пък бе най-добър на модула „Въже”.  Отборът на Димитровград се представи отлично в състезанията „Пушки” и „Огън”. Адмирации заслужават за своята борбеност малките туристи от Варна и София. Всеки отбор има право да избере в кой точно модул да участва, славейковци участват във всички без изключение.44 ученици от най-голямото училище в двете възрастови групи участваха в събора под ръководството на преподавателите Пепиния Китова, Петранка Мавродиева, Антон Димитров и Димитър Георгиев. Голяма част от останалите учители бяха ангажирани с организационните въпроси по провеждане на многобройните мероприятия, включени в програмата на събора.Вечерта на таланта започна с изпълнение на етюд от произведенията на Елин Пелин, представен от ученици от едноименното софийско училище. Сложен и много динамен народен танц по традиция представиха младите туристи от гр. Етрополе. По-големите славейковци се представиха с презентация на всички места, посетени от тях през годината в района на любимия Кърджали, в страната и във всички краища на света. По-малките изиграха атрактивен скеч, в който момчетата изпълниха ролите на запалени туристи, а момичетата – са пишман туристи. Демонстрацията с тегленето на въже бе вариация на преживяванията от същия ден, в който всъщност се бяха провели състезанията.Участниците в Петия национален ученически туристически събор изпитват по-скоро смесени чувства след приключването му. От една страна радващо е, че за кратката си петгодишна история събитието успява да създаде трайни приятелства между ученици от различни краища на страната, някои от децата участват вече няколко години в събора и с нетърпение очакват да се видят с приятелите си от миналогодишното издание. В основата на тези приятелства е чувството за взаимопомощ, съпричастност, подкрепа. Отчита се, че децата искат да се занимават с туристически дейности, особено в условията на компютъризация на живота им.

От друга страна обаче с всяка изминала година отборите-участници в събора намаляват като брой. Изненадващо тази година екипите от Кърджали са по-малко от тези от останалата част на страната, въпреки че градът вече пет години е домакин. МОМН финансира с приоритет туристическите дейности, защото тези натоварвания влияят положително както върху физическото, така и върху психическото здраве на учениците, възпитават умения, които не могат да бъдат придобити никъде другаде.

Участниците в събора се разделиха с надеждата и увереността, че срещата им догодина ще се осъществи при още по-добри условия и наличие на обществена подкрепа.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини