Работна среща на селските управници в Ардинско

Традиционната месечна работна среща на ръководството на община Ардино с кметовете и кметските наместници се проведе в общинската заседателна зала. Присъстваха служители от местното Бюро по труда, представители на Областната служба „Изпълнение на наказанията” и на Националния център за протезиране - Горна Баня – филиал Кърджали. Гост бе и председателят на общинския съвет Сезгин Байрам.

Представителите на областната пробационна служба запознаха селските управници с проблемите по изпълнение на наказанието „пробация”.  Те споделиха, че престъпността на територията на Ардино е много ниска и изказаха своите благодарности към ръководството на общината за съдействието и активната им подкрепа за подпомагане на пробационната дейност.

Себахаттин Бекчи, началник на отдел „Услуги по заетостта” към Бюрото по труда в Кърджали съобщи, че изискванията за кандидатстване на строителните работници за временна заетост в Израел са променени. Той уточни, че възрастта е увеличена на 50 години и вече не е нужно да доказват степента на образованието и трудовия си стаж чрез документи. Начинът, по който ще се одобряват кандидатите, ще е чрез интервю и практически изпит по заявената професия в София.

Шефът на отдел „Услуги по заетостта” съобщи още, че по проект „Повишаване възможностите за заетост на безработни лица чрез качествено професионално обучение” в държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение” ще бъдат включени безработни лица, регистрирани в бюрата по труда: младежи до 29 години, лица над 50-годишна възраст, продължително безработни лица и безработни лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална   квалификация и недостиг на ключови компетентности.

Кметовете от микрорайон Млечино отново споделиха своята тревога във връзка с полагането на месечните подписи на безработните лица от района. Според тях над 250 души от Млечино, Горно и Долно Прахово, Башево и Богатино са принудени да пътуват до Ардино само за един подпис, поради закриването на изнесеното работно място към бюрото по труда в Млечино. Шефът на отдел „Услуги по заетостта” в Ардино Себахаттин Бекчи заяви, че ще потърси решение на проблема.

Байрам Байрам, от Националния център за протезиране - Горна Баня  запозна селските управници с дейността на кърджалийския филиал, който помага на хората с опорно-двигателни проблеми да се върнат към пълноценен живот. Центърът предлага цялостна гама от продукти и услуги - от изкуствени крайници, шини, корсети и ортопедични обувки до всички видове индивидуални ортопедични средства и приспособления, с които да изправи отново на крака пациентите, изпратени там.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини