Джамията в Любино е с уникална архитектура,нуждае се от ремонт

Най-старата джамия на територията на община Ардино се намира в село Любино, казва 76-годишният имамин Мустафа Рафет. Строена е от камък, измазан с хоросан и е варосана. Забелязва се от много далече – откроява се с белия си корпус. При влизане над главния вход има надпис на арабски език, от който с помощта на имамина научаваме че е изграден по хиджра 1222 г. (около 1844 г.) от български строители от смолянското село Давидково.

Сега молитвения дом се отваря само в петъчните дни за молитва и по време на Рамазан и Курбан Байрам, когато пристигат гости от Турция и околните села.

Преди демократичните промени се е пълнел с вярващи от Любино и околните села.

Пред входа на джамията са руините на медресето, което е подготвяло духовници с по-нисък ранг, ходжи и имами. Впоследствие е преустроено за духовно училище, а последно е било част от читалище. Днес е почти разрушено.

Джамията е на два етажа като на втория е отделението за жените. Минарето с височина около 20 метра е със самостоятелен вход, в северната част на корпуса на джамията.

Това е единствената джамия засега в Източните Родопи, която има приземно помещение под основното молитвено помещение, казва имаминът Рафет. Той добави, че искат да ремонтират джамията, но нямат средства. Преди известно време храмът е бил посетен от новия наместник-мюфтия на Районното мюфтийство в Кърджали Ерхан Режеб.

Останал много впечатлен от архитектурата на молитвения дом.

Около джамията има гробница. Според местните хора там има гробове, датирани отпреди 300 години, едни от най-старите в района.

Тук са погребани първите ходжи, обслужвали мюсюлманския храм от самото начало на изграждането му.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини