Представят „Икони от Родопите 16-19” в Одрин

Изложба „Икони от Родопите 16-19” ще бъде открита тази вечер в Културен център Деведжи хан в Одрин. Експозицията на Регионалния музей и ОХГ „Станка Димитрова” в Кърджали и на Регионалния музей в Хасково се представя за първи път в чужбина.
Гостуването в Одрин е в рамките на втория модул по проекта „Музеите по поречието на река Арда", съобщи директорът на РИМ Кърджали Павел Петков. Трансграничният проект започна в края на миналата година. През април 2012 студенти от филиала на Пловдивския университет в Кърджали бяха на тридневно посещение в Тракийския университет в Одрин, където заедно със свои колеги се обучаваха на практика как се консервират и реставрират антични паметници на културата. Обмяната на опит продължи месец по–късно с гостуване на турски студенти в Кърджали.
Показаните икони са изключително ценни, сред тях се срещат истински образци на зографското изкуство, съобщи Валерия Сариева, уредник в РИМ Кърджали, по чиято инициатива е извършена събирателската и проучвателска дейност на църквите в Източните Родопи през 80-те г.на 20 в. Изложбата е представена досега с много голям успех през 2008 г. в Аладжа манастир край Варна, а през 2010 и 2011 в криптата на патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски" София , Хасково,Смолян и Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини