Назми Мюмюн поиска нова етническа политика на БСП

Една от основните теми на завършилата отчетно-изборна конференция на БСП в Кърджали бе етническата проблематика.Ключово изказване направи членът на националния съвет на БСП Назми Мюмюн.Той предложи на съпартийците си конкретни мерки за съвременна политика по етническите въпроси.Цитираме дословно направените от Назми Мюмюн препоръки:

„Първо:   Обособяване на направление / отдел / в НС за работа с малцинствените етно - религиозни  и други общности от българското гражданство.

Второ: На предстоящия конгрес да предложим национална доктрина, концепция и стратегия  и по националния въпрос.С отчитане всички особености и дадености на голямата българска етническа  група и запазване   и обогатяване на езиковите  културните и други различия на малцинствените групи и тяхното обединяване към националния идеал и приемането им от цялото българско общество по естествен начин за такива каквито те се чувстват и се самоопределят.

Трето: Към международния отдел на Позитано 20 или към националния предизборен щаб да има постоянно действаща група / орган за работа не само с българите в чужбина, а със всички  БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ в чужбина/.

Четвърто: Трябва да имаме в предвид отношенията между избирателите. Случва се избиратели от Измир да агитират избиратели от Кърджали и обратно. Това поставя въпроса по-тясна работа с представителите на левицата в съседна Турция, където, както знаете, има над половин милион български изселници. За възможността  за рамково разбирателство или споразумение и побратимяване на областни ръководства на БСП с областни ръководства на сродната нам партия в РТурция .Редно е СНР да бъде  поканена на нашия конгрес.

Имаме опита –лидер на Истанбулската организация на СНР от Кърджали да призове за отказ от етно- религиозно, за  партийно гласуване.

Пето: Първите положителни стъпки в отношенията с изселническите организации да се развиват тук на българска и на съседна турска територия.

Шесто:

 Да използваме дадените възможности за наши медийни изяви чрез турския държавен канал TRT ,TEK Румели и Румели ТВ .

Седмо: Съвета по правата на човека, межудетническите и религиозни отношения чрез НАУКАТА да внесе актуалност в терминологията – нация ,народност, етнос, асмилация, етническо прочистване и други понятия. Обръщенията- „ българите” , „братя българи”, българските граждани - партийния актив да ги адресира правилно.

В практическото изпълнение на всичко това готов съм така както до сега да нося моята отговорност.Разбира се с Вашата на вас –делегатите, мощната ви подкрепа за всичко споделено!”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини