Станишев: На следващите избори БСП ще надвие ГЕРБ, убеден съм

Навръх рождения си ден лидерът на БСП Сергей Станишев пристигна в Кърджали, за да участва в общинската отчетно-изборна конференция, предаде репортер на БГНЕС. Това беше второто му включване в партиен форум за деня след Пловдив, поради което закъсня за Кърджали с 2 часа.

Запитан дали е сложена точката на лидерския конфликт преди конгреса, Станишев подчерта, че не той е виновен за ситуацията. „Аз конфликт не съм откривал, войни в БСП не водя, това е вредно. Нападки към никого не съм отправял. Когато имаме различия по редица въпроси, те не може да се спестят в една политическа кампания вътре в партията. Имаме различни виждания за това каква трябва да бъде БСП, как да спечели срещу ГЕРБ. Важното е да вървим към изборите с ясна алтернатива. След като другарят Първанов е решил да се кандидатира, това е негово право, аз не мога да го огранича или да му забраня. А след конгреса в партията ни има място за всеки”, заяви Станишев.

Според него на конгреса е по-важно да се обсъжда политиката на БСП, а не лидерството. „Ние сме партия идейна, програмна и съм убеден, че на следващите избори можем да надвием ГЕРБ, но чрез нашата алтернатива и ангажимент към гражданите. Ситуацията в страната е много зле и става все по-тежка, хазната е опоскана и разграбена, икономиката е срината, хората обедняват. На всичко това управляващите отговарят с пиар – безогледен, ежедневен и понякога успешен. Защото бедните хора се манипулират много по-лесно”, посочи социалистът. Той уточни, че сега БСП се намира в уникална ситуация, когато е длъжна не само да се държи като опозиция, а да излезе като партия от прехода и да посочи на хората визията си за развитието на България след прехода по време на  световната системна криза на съвременния капитализъм.

Моделът трябва да се промени и е задължение на БСП да намери отговорните решения, каза Станишев. Според него краят на прехода е настъпил, защото „тази криза в България, в Европа и в света показа, че този 20-годишен модел не е работещ”. „Кризата е резултат от модела на това да има по-малко държава, по-малко регулации, че пазарът решава всичко. Сега се води крайно дясна политика и трябва промяна, която да позволи на България да има догонващо развитие в следващите 10-15 години”, посочи още Станишев.

„Властта не е самоцел нито за БСП, нито за мен. Трябва да сме много откровени за състоянието на държавата, а тя е неработеща”, заяви той в отговор на въпрос готова ли е БСП да управлява държавата в ситуацията, която сам обрисува. „Премиерът дойде в ОЦК в Кърджали, раздаде по 320 лева на калпак на хората, които от месеци не са получавали заплати, но тази социална помощ не решава проблема им. Аз питам къде е била държавата през последните години, когато имаше много сигнали за безобразията в ОЦК, къде беше НАП, Инспекцията по труда? Имаме икономика, която съзнателно се монополизира”, отсече Станишев. В отчета на ПГ на КБ се посочват 60 лобистки закона, корупционни закони, създаващи изкуствени правила в полза на някои от играчите, избрани от властта, които се облагодетелстват за сметка на обществения ресурс, допълни той.

Според него всички проблеми на хората произтичат от политиката на несправедливото решаване на кризата. „Всички обедняваме, но имаме няколкостотин нови милионери. Няма справедливост в понасянето на кризата. Затова ние предлагаме различна данъчна политика в новите тежки условия, която трябва да възстанови справедливостта. Изобщо не можем да обещаем, че след ГЕРБ ще бъде лесно да се управлява, напротив, ще бъде много трудно”, подчерта Станишев.

При политическа воля и възможност в рамките на първата година приходите в бюджета трябва да се увеличат, посочи той първата стъпка на следващото правителство. „Сега контрабандата е рекордна и става с политически чадър. Сивата икономика е близо 40% от БВП. Трябва да се използват ефективно възможностите на държавата за създаване на работни места и за тласък в икономиката. Държавата трябва да стане предсказуема, не всеки ден да се измисля нещо нова, да се хвърля поредна димка и нищо да не се прави по същество”, подчерта още Станишев. Възраждането на България след това управление няма да е лесно, особено в няколко сектора като здравеопазването, например, което се нуждае от спасителен план, каза той.

Запитан има ли БСП партньорски амбиции спрямо ДПС, Станишев отговори така: „Ние не сме в пожизнен брак с ДПС. Бяхме в една коалиция, защото това беше волята на избирателите. Бяхме коректни партньори с ДПС и с НДСВ. Програмата на правителството беше изпълнена в огромната си част, така се прави. В момента БСП е най-ясната категорична опозиция на ГЕРБ. ДПС имат своя политика. По някои въпроси си сътрудничим, по други имаме разминаване като за Белене, например. Щом ДПС може да поеме ангажимент пред избирателите си, че те ще могат да плащат сметки за ток, по-големи от пенсиите и от заплатите, тяхна воля, ние имаме различна позиция”.

Организацията на БСП в Кърджали бързо застарява, една трета от всичките й 622 членове са над 70 годишна възраст, 59 души в областната структура, повечето от които от Кърджали, вече не са между живите. Това отчете в доклада си общинският и областен председател на партията Милко Багдасаров. Той   обвини ДПС и ГЕРБ, че насаждат безпрецедентна омраза, която като бумеранг води до обезлюдяване на общината. Особено силно и тревожно е обезбългаряването,подчерта червеният лидер. В по-късните часове на конференцията трябва да бъде обсъдено решение за категорично разграничаване на БСП от политиката на ДПС.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини