Хитът на 2012: На бала пешком

Ходенето пеша е здравословно. Тази година пък е и хит сред абитуриентите. Вместо да заделят пари за наемането на лъскав автомобил или да търсят познати с луксозни джипове и лимузини, зрелостниците предпочитат да се разходят пеша от училището до ресторанта.

"С моя клас се събрахме и решихме, че ще е по-добре да отидем пеша. Не сме единствените", обяснява дванадесетокласникът Иван Петров. Новата мода се оказва доста разпространена, и то основно в централните части на по-големите градове, показа проверка на "Стандарт".

Абитуриентите, чиито училища се намират в идеалния център на града, уговарят и съответното заведение, в което да купонясват, да бъде на не повече от 15-20 минути пеша. Така хем дефилират по улиците, хем не дават излишни пари за ангажирането на автомобили, пък и е доста по-екологично. За придаване на още по-голяма ефектност се наема и оркестър, който да съпровожда парада на зрелостниците.

"Миналата година на бала на нашето училище всеки бе спрял далеч от двора, защото нямаше места за паркиране. Стана едно задръстване и повечето си дойдоха пеша, а колите бяха на повече от 500 метра. По-добре направо до ресторанта да си направим парад тази година", коментира друг зрелостник.

"По-добре пеш, а и освен това да си с "патронска" кола не е кой знае какво вече. Всеки келеш отива с някаква лъскава, новичка и после пак пеша или с такси. Излишна показност е цялата тази работа", допълва го друг. В по-малките населени места обаче не възприемат толкова новата екомода и залагат на по-старите традиции. Тук обаче също има доста иновативност.

От хиперскъпарски возила до файтони и каруци предпочитат зрелостниците от малките градчета. Младеж обявява, че търси полицейска патрулка, с която да пристигне, а от вътре нонстоп да звучи парчето на Райна "Нежна полиция". Друг пък иска да бъде с камион на пожарната. Разбира се, ретро возилата и тази година са хит. В бургаска гимназия пък желаят да наемат цял автобус.

"Уговаряме от всеки да се съберат по 9 лева и да наемем автобус 12, защото сме 12д клас, и с него целият клас да стигнем до хотела в Слънчев бряг", разяснява идеята гимназист. Не са малко и желаещите да бъдат със собствените си коли, независимо от марката, модела и възрастта им. Оригинално решение е взел зрелостник от Разград, който е опънал български трикольор на предния капак на старичко "Пежо" и по този начин се явява доста по-оригинален от съучениците си, заложили на скъпото и до болка познатото.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини