Една трета от земеделците в областта лъжат ЕС,цакат страната ни с 50 млн.лева

28 на сто от земеделските стопани, заявили желание да получават директни доплащания за ползване на ниви и пасища в Кърджалийска област са били санкционирани за невярна информация.Това е най-високия процент в страната. Заради тях и такива като тях в други региони страната ни е наказвана от Европейския съюз по доклади на ОЛАФ два пъти със санкции от по 25 млн.лева. Това съобщи пред общинските съветници на сесия днес областния управител на Кърджали Иванка Таушанова. Тя подчерта, че общината не работи прозрачно и открито със земеделските стопани. Едва в края на миналата година е приета наредба за продажба и отдаване под наем на общински ниви и пасища.Общината притежава 33 000 дка ниви и 59 000 дка пасища и мери.В Програма към наредбата за отдаване под наем са предвидени едва 2466 дка ниви и ливади за отдаване под наем и 346 дка за продажба. В момента върви процедура за отдаване под наем на маломерни имоти за 2011-2012 г,която е закъсняла. Трябва да върви процедура за 2012-2013 г. за да могат земеделските стопани да заявят навреме ниви и пасища,подчерта Таушанова. Тя посъветва общината да избърза с търговете за да могат нашите стопани тази есен да направят своите заявления за директни доплащания. Таушанова също така подчерта, че не трябва на стопаните всяка година да се предоставят различни ниви и мери, за да могат да имат интерес да ги поддържат в дългосрочна перспектива.

 20 000  земеделски стопанства в областта са ползвали пари от директните доплащания за миналата година. Получената субсидия е за повече от 11 млн.лева,съобщи областния управител.

 Кметът Хасан Азис увери ,ч е е сформирана специална комисия, която работи по въпроса. Освен това общината ще придвижи бързо процедурите за отдаване под наем или продажба на земеделски земи, за да могат стопаните да заявят навреме директните доплащания.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини