Великденски пътеводител срещу крадци и джебчии

Светостта на момента въобще няма да спре джебчиите

Времето около Великден е любимо за крадци и джебчии да развихрят уменията си, предупреждават от полицията. Оттам предлагат полезни съвети как да се справяме със ситуациите и най-вече как да избягваме да по попадаме в такива. Особеното за този ден престъпление, е краденето на животни, най-често агнета. Покрай животинките обаче, често заминават лични вещи и ценности. Великденското пазарене на животни е легалния начин, крадците да проникнат в дома ви и огледат хубаво терена. Ако някой такъв се появи в имота ви, първото което трябва да направите е да:

Запишете името на купувача, марката, цвета и номера на автомобила, с който се придвижва , особено в случай, че сделката се провали или отложи, предупреждават от полицията. В никакъв случай не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог, дори и съвсем невинно да ви поискат чаша вода или да им покажете тоалетната. Докато водите нуждаещият се към нужника, останалите имат пълна свобода на действие.

Отлична жътва за джебчиите се очертава при посещението на храмове или други масови мероприятия. Портфейла в никакъв случай не трябва да ви е в задния джоб или във външен джоб. Ако е в чанта, имайте предвид, че тези с магнитни закопчалки са много лесна плячка, съветват от полицията.

Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре е разделете на няколко части и ги сложете на различни места.

Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото. 

Ако усетите допир по тялото си, едва ли става дума за опипване-по вероятно е да ви тарашат. Обикновено е съчетано с опъване на чантата. В такава ситуация, рязко се обърнете назад, но не за да зашиете шамар/юмрук а за да огледате добре извършителя- ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчията ще улесни работата при разкриване на престъплението. Сигнализирайте незабавно на полицията. Избягвайте сами да преследвате престъпника, защото обикновено действат на групи и може да пострадате.

Ако напускате дома си по време на празниците, погрижете се всички врати и прозорци да бъдат затворени. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си, предупредете и децата да не правят това.  Помолете съседи да наглеждат дома ви и им оставете телефон за незабавна връзка.

Нека по празниците шофира най-опитния водач. Натовареният трафик в дните от Цветница до Гергьовден не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи. Преди пътувания - предварително определете водач от компанията, който ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време до завръщането. Ако е пил, то никакво сядане зад волана преди да изминат поне 8 часа.

Не пускайте неопитни водачи да карат, поради вероятни задръствания и опашки. Новобранците зад волана могат лесно да изтърват нервите си и да направят някоя глупост.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини