21 °C

Над 500 души се включиха в социално шествие в Кърджали

В Кърджали КНСБ организира общоградско протестно шествие срещу системното неизплащане на работни заплати и лошите условия на труд. В него се включиха и членове на синдиката “Подкрепа“.Изненадващо пристигна и подкрепление от КНСБ в Хасково.

Протестното шествие тръгна от кръговото кръстовище пред автогарата. Преди да потеглят участниците обиколиха три пъти колелото, където се събират всички важни пътища. После продължиха по централния булевард “България“. Духовата музика на Кърджали предвождаше протестиращите. В протестната акция участваха над 500 души. Основната група беше от металурзи от Оловно-цинковия комбинат и техните семейства. Към тях се присъединиха и много учители..  “Захариев вън!“, “Ние не сме роби!“, “Не обричайте семействата ни на глад!“ Това бяха само част от плакатите, които носеха хората.

 Металурзите отправиха три основни искания към ръководството и собственика на завода - да получат парите си, да работят и да бъде сменен мениджърският екип на металургичното предприятие.

Искаме да кажем на цяла България, че не може повече да се търпи неизплащането на работни заплати, заяви вицепрецзидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Според него това носи социално унижение, глад и бедност за хиляди семейства. Той поиска и да се търси отговорност от мениджъри като Валентин Захариев, които с месеци не изплащат заплатите и осигуровките.
 За отстраняването на сегашния собственик Валентин Захариев, чрез банките и с помощта финансовия министър Симеон Дянков призова председателят на Националния стачен комитет на КНСБ и вицепрезидент Валентин Никифоров. По думите му винаги има две решения проблема и едното е голяма проверка на предприятието. Според него в борда на директорите имало интересни и не случайни хора, сред които бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Шествието, започнало от колелото на автогарата продължи до паметника на Васил Левски в центъра на града. Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова се опита да успокои страстите на протестния митинг със съобщението, че утре пристига вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Протестиращите ще трябва да излъчат представителна група, която да се срещне с Дянков вечерта. Таушанова, изрази надежда, че вицепремиерът ще донесе новини за положително развитие на кризата в ОЦК.

БНП Париба и Първа инвестиционна банка са осигурили охрана за ипотекираните срещу кредитите имущества в комбината. Те са направили това, защото охранителите от фирмата на Захариев -Сиско,също стачкуват заради неполучените от миналия февруари заплати, а същевременно кражбите от завода се множат. Очаква се и търговците, които са продали 12 тежкотоварни камиона Скания на Захариев да пристигнат в завода и да си ги приберат, тъй като вноските по лизингите не са погасявани. Изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова е разпоредила на икономическия директор Валентин Манев да изготви планове за рестарта на производството.

Слух, че китайска компания ще купи металургичното предприятие и ще инвестира в него, е тръгнал сред работниците. Неотдавна действително представители на въпросната компания са оглеждали комбината в Кърджали, водени от Захариев. Никой обаче не разполага с официална информация за хода на преговорите в София, в които посредници са премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Делян Добрев.

Металурзите обявиха, че няма да приключат протестите, докато не получат парите си. Те са готови да пренесат недоволството си в София идната сряда и дори да блокират най-близкия до Кърджали граничен пункт.

.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини