Над 500 души се включиха в социално шествие в Кърджали

В Кърджали КНСБ организира общоградско протестно шествие срещу системното неизплащане на работни заплати и лошите условия на труд. В него се включиха и членове на синдиката “Подкрепа“.Изненадващо пристигна и подкрепление от КНСБ в Хасково.

Протестното шествие тръгна от кръговото кръстовище пред автогарата. Преди да потеглят участниците обиколиха три пъти колелото, където се събират всички важни пътища. После продължиха по централния булевард “България“. Духовата музика на Кърджали предвождаше протестиращите. В протестната акция участваха над 500 души. Основната група беше от металурзи от Оловно-цинковия комбинат и техните семейства. Към тях се присъединиха и много учители..  “Захариев вън!“, “Ние не сме роби!“, “Не обричайте семействата ни на глад!“ Това бяха само част от плакатите, които носеха хората.

 Металурзите отправиха три основни искания към ръководството и собственика на завода - да получат парите си, да работят и да бъде сменен мениджърският екип на металургичното предприятие.

Искаме да кажем на цяла България, че не може повече да се търпи неизплащането на работни заплати, заяви вицепрецзидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Според него това носи социално унижение, глад и бедност за хиляди семейства. Той поиска и да се търси отговорност от мениджъри като Валентин Захариев, които с месеци не изплащат заплатите и осигуровките.
 За отстраняването на сегашния собственик Валентин Захариев, чрез банките и с помощта финансовия министър Симеон Дянков призова председателят на Националния стачен комитет на КНСБ и вицепрезидент Валентин Никифоров. По думите му винаги има две решения проблема и едното е голяма проверка на предприятието. Според него в борда на директорите имало интересни и не случайни хора, сред които бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Шествието, започнало от колелото на автогарата продължи до паметника на Васил Левски в центъра на града. Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова се опита да успокои страстите на протестния митинг със съобщението, че утре пристига вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Протестиращите ще трябва да излъчат представителна група, която да се срещне с Дянков вечерта. Таушанова, изрази надежда, че вицепремиерът ще донесе новини за положително развитие на кризата в ОЦК.

БНП Париба и Първа инвестиционна банка са осигурили охрана за ипотекираните срещу кредитите имущества в комбината. Те са направили това, защото охранителите от фирмата на Захариев -Сиско,също стачкуват заради неполучените от миналия февруари заплати, а същевременно кражбите от завода се множат. Очаква се и търговците, които са продали 12 тежкотоварни камиона Скания на Захариев да пристигнат в завода и да си ги приберат, тъй като вноските по лизингите не са погасявани. Изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова е разпоредила на икономическия директор Валентин Манев да изготви планове за рестарта на производството.

Слух, че китайска компания ще купи металургичното предприятие и ще инвестира в него, е тръгнал сред работниците. Неотдавна действително представители на въпросната компания са оглеждали комбината в Кърджали, водени от Захариев. Никой обаче не разполага с официална информация за хода на преговорите в София, в които посредници са премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Делян Добрев.

Металурзите обявиха, че няма да приключат протестите, докато не получат парите си. Те са готови да пренесат недоволството си в София идната сряда и дори да блокират най-близкия до Кърджали граничен пункт.

.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини