Три телевизии обсадиха ОЦК,министър дава рамо на металурзите

Министър Младенов

Екипите на три телевизии обсадиха рано тази сутрин Оловно цинков комплекс в Кърджали за да предават на живо среща на социалния министър Тотю Младенов с протестиращите металурзи. Една след друга включвания имаха БНТ,ТВ7 и бТВ. Телевизиите се подготвяха за снимки от 7 часа , когато започнаха да пристигат и първите работници .Синдикатите се постараха металурзите да носят техните символи. Бяха раздадени лентички,шапки и  пелерини с надписи КНСБ. Появиха се и национални трибагреници.

  Освен министър Младенов събеседници на сутрешните блокове на националните телевизии бяха областния управител на Кърджали Иванка Таушанова и народния представител Цвета Караянчева. Самия Младенов закъсня за включванията, защото бе ангажиран в инспекцията по труда. Той лично даде наставления на служителите как да съдействат на работниците да подадат заявления до ръководството на ОЦК за издаване на извлечения от ведомостите за дължими заплати. Министърът също така помоли синдикатите да подпомогнат металурзите в попълването на заявленията. Пред ТВ7 Тотю Младенов оповести, че само масов иск на работниците срещу собчственика Валентин Захариев може да доведе до запориране на сметки и активи на фирмата му. След съдебни дела следващата стъпка е на съдия-изпълнител, поясни социалния министър. Пред бТВ той посочи, че благодарение на съгласувани действия на правителството и Инспекцията по труда над 2000 фирми в страната са били принудени да изплатят възнагражденията на работещите в тях на стойност 165 млн.лв. Захариев дължи за заплати в ОЦК над 1 млн.лева , посочи министърът.

   Народният представител Цвета Караянчева се обяви за законодателни промени, които да предвидят солени глоби на работодателите, които не изплащат в срок възнагражденията на своите работници и служители. Сега глобите имат таван от 10 000 лева и мнозина  собственици предпочитат да плащат санкции вместо заплати.

 Областният управител Иванка Таушанова подчерта, че желанието на държавата е ОЦК да бъде спасен от фалит и да продължи да работи, защото осигурява много работни места.Собственикът доказа , че не може да се справи.Очакваме новини от срещата на министър Дилян Добрев с кредиторите,поясни Таушанова.

Докато течаха телевизионните включвания синдикатите съобщиха, че вчера по скайпа ги е търсила изпълнителната директорка Славея Стоянова. Тя ги е увещавала да не блокират пътя Кърджали- Хасково и да преустановят протестите , защото до петък щели да си получат дължимите заплати. Никой не вярва на думите й,отсякоха синдикалните лидери.

Георги Кулов

Цвета Караянчева и Иванка Таушанова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини