Металурзите в ОЦК на бунт,чакат заплати и министър Тотю Младенов

Металурзите от Оловно цинков комплекс блокираха без разрешение от властите тази сутрин пътя Кърджали-Хасково през Мост. Около 550 работници и служители се скупчиха на четирилентовия път като не пропускаха в продължение на половин час автомобили, автобуси и камиони. Образуваха се големи колони от превозни средства. Хора пътуващи за Кърджали с рейсове за Кърджали бяха принудени да слязат да преминат пеша през блокадата и да хванат такси за града.

Няма да спрем с гражданското неподчинение докато не ни изплатят заплатите и не стане ясна съдбата на завода,казаха за Кърджали бг вести работници.Те подчертаха, че след като законовите мерки не дават резултат ще блокират пътища в града. До сега се опитвахме да привлечем вниманието на властите с законови протести, но те не ни чуват . От сега нататък ще наблегнем на гражданското неподчинение, каза лидерът на КНСБ в града Иванка Караколева. Според нея ръководството на ОЦК е обявило думата работник за мръсна и не обръща никакво внимание на проблемите на металурзите.

  Синдикалните лидери  и инициативен комитет от работници се разбраха да внесат при кмета Хасан Азис искане,  с което да им разреши всеки ден по един час да блокират пътя за Хасково през Мост. Те заявиха, че ако това не помогне ще спрат движението на колелото на автогарата.

 Докато работниците блокираха пътя дойдоха два микробуса с полицаи. Служителите на реда помолиха протестиращите да освободят едното платно за да преминат няколко автомобила  с хора бързащи за погребение. Когато множеството се разтвори униформените успяха да избутат част от него в посока на ОЦК. Металурзите бяха убедени да разчистят пътя след като научиха, че за преговори пристига социалният министър Тотю Младенов.

 Работници споделиха пред Кърджали бг вести, че в събота вечер е станала голяма кражба на медни шини от цеха за електролиза и производството не може да бъде възстановено, дори и да се платят заплатите.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини