60% от децата не посещават училищните тоалетни

 Учениците вече имат свой форум, в който могат да излагат мнението си по парливи въпроси. Това е уебсайт създаден от Националната млрежа за деца. Първата тема по която деца и младежи ще се произнесат е състоянието на училищните тоалетни. Как те могат да станат годни за употреба , дискутират учениците и от Кърджали.

Мнението на децата и младите хора има значение! Те имат право да казват какво мислят по всички въпроси, които ги засягат и възрастните са длъжни да взимат това мнение под внимание.

И понеже възрастните в България все още не умеят да слушат добре гласа на децата и младежите, Национална мрежа за децата стартира кампанията «Мнение от значение”, която се провежда под патронажа на доц.Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката. С нея искаме да покажем на българските деца и младежи (под 19 години), че техният глас трябва и може да бъде чут от възрастните, в това число и от най-високопоставените – директори, кметове, депутати, министри.

Уебсайтът /http://mnenie.nmd.bg/ е мястото, където всички активни млади хора ще могат да споделят своето мнение по ключови въпроси, свързани с училището, семейството, здравето и др. Националната мрежа за децата поема ангажимента да предаде това мнение на възрастните, които взимат решенията, и да им напомним, че българските деца и младежи имат право да бъдат чути и че това, което казват, е от значение.

На територията на област Кърджали кампанията се провежда от „Сдружение инициатива за развитие – Кърджали решава”, което е член на Националната мрежа за децата. Със съдействието на РИО – Кърджали всички училища на територията на областта бяха информирани за провеждането на кампанията „Мнение от значение” и за начините, по които могат да се включат в нея. В над 30 училища бяха раздадени рекламни материали.

На 19 ноември – световен ден на тоалетната, се проведе дискусия „Какво ще кажеш за училищната си тоалетна?” с ученици от девети, десети и единадесети клас на СОУ „П.Р.Славейков” – гр.Кърджали. Росица Георгиева – председател на УС на „СИР-Кърджали решава” запозна учениците с целите на кампанията. Бе обсъден фактът, че 60% от българските деца не посещават училищните тоалетни. В по-късна възраст това може да доведе до редица болести на отделителната система, сред които и рак на дебелото черво. Това е болест, заради която България държи първо място в ЕС на брой на заболели под 35-годишна възраст. 

Участниците в дискусията отбелязаха, че в по-голямата част от училищните тоалетни няма топла вода, сапун и тоалетна хартия. Те споделиха, че чистотата тоалетните до голяма степен зависи от самите ученици и предложиха да бъде въведен час по хигиенно образование, в който децата от първи до четвърти клас да бъдат запознавани с основните хигиенни навици.

Учениците от СОУ „П.Р.Славейков” подкрепиха кампанията „Мнение от значение”. Те смятат, че е важно да има място, където младите хора да споделят това, което ги вълнува и се надяват техният глас да бъде чут.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини