Деветдесет години Тракийска организация в Момчилград

На 20 април 2019 г. (събота) тракийското дружество в Момчилград ще празнува своя 90-годишен юбилей. Деветдесет години са една чудесна годишнина, която говори и обяснява зрелостта на дружеството натрупана през тези години като център на действена работа по запазване на тракийската памет и тракийското историческо наследство. Гледайки така на Тракийското дружество в Момчилград не може да останем с убеждението, че то е фактор само от местна значимост. Ролята му винаги е била живот и действие за Тракийската кауза. Още повече, че никога не е стояло върху идеята за етническо разделение, а винаги е било място, където хората са се събирали и разговаряли.

Дружеството е създадено на 26 март 1929 година. Първият му председател е Вълко Андонов Трингов- четник от четата на войводата Руси Славов. От тогава и до днес дружеството работи неизменно за издигане на националната гордост и запознаване с героичните подвизи на тракийските герои. Тракийци в Момчилград са издирвали и продължават да издирват, да пазят, да изпълняват и популяризират тракийския национален фолклор. Създадените художествени състави през годините и цялата творческа работа на дружеството говорят за високо ниво на патриотично възпитание. През последните 22 години дружеството се ръководи от Генчо Кутелов.

За тържествата са поканени гости от цялата страна начело с председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, областния управител на Област Кърджали, кмета на общината и председателя на Общинския съвет в Момчилград. Поканени са и историкът Стоян Райчевски – водещ телевизионното предаване ,,Прокудени от бащин край” по ТВ СКАТ, големият тракиец проф. Атанас Щерев и тракийският изследовател Димитър Шалапатов. Тракийските дружества от страната и региона ще води председателят на Съюза на тракийските дружества инж. Яни Янев. Поканени са ръководствата на дружествата в Кърджали, Бургас, Пловдив, Варна, Сливен, Айтос, Тракийския младежки съюз и на дружествата в региона-Крумовград, Златоград, Джебел, Кирково, Аврен, Черничево, Припек и др.

Тържеството ще започне от 10.00 ч. на 20 април 2019 г. с поднасянето на венци и цветя пред паметника на патрона на дружеството - Момчил юнак , паметника -костница на героите от Балканските войни, паметника на Капитан Петко войвода и ще продължи с тържествен концерт на откритата сцена в центъра на Момчилград. Подготвена е богата музикална програма със солистите на Тракийско дружество „Момчил юнак” и децата от ДГ „Зорница” в Момчилград както и на гостуващите художествени състави от Тракийско дружество „Д. Маджаров“ Кърджали, от с. Зетьово, Чирпанско, от Златоград и др.

Каним гостите и гражданите на Момчилград да уважат празненството.

Йордан Митев

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Даниела
    2 0
    12:35, 16 апр 2019
    Чудно защо само изключените от Съюза на тракийските дружества в България са поканени! Срамота! Янев се опитва да се наложи,но хората знаят истината!
    Успех на тракийци от Момчилград!Бъдете живи,здрави,упорити и се пазете от манипулациите на ръководствата,които сте поканили!
Последни новини