Зъболекарите ни отбелязват Световният ден на оралното здраве само с една жалба за последните години

Лекарите по дентална медицина от Районната колегия на Българския лекарски съюз отбелязват днес Световния ден на оралното здраве само с една жалба за последните три години. Тя е била подадена от родител на дете и е била решена в полза на пациента. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на колегия д-р Михаил Михалев. В нея членуват 153 лекари. Шестима от тях идват от други колегии. Това са предимно ортодонти, от които Кърджали изпитва нужда.

Районната колегия на БЗС в Кърджали е една от малкото в страната, която се допълва непрекъснато с млади кадри. През 2017 г. в нея са постъпили 27 лекари. От началото на 2018 г. те са 4. Областта е наситена с лекари по дентална медицина на европейско ниво. Европейските изисквания са за по един зъболекар на 1200 души, докато при нас се пада по един на 1000 души, каза още д-р Михалев. Той подчерта, че са покрити всички 7 общински центъра в областта.

Според определението на Световната дентална федерация здравето на устата е основен компонент на общото здраве, а също така на физическото и емоционалното благополучие. Изцяло е повлияно от ценностите и нагласите на индивидите и общностите.

Факторите за нарушаване на оралното здраве са различни. Най-често това са кариесите и парадонталните заболявания. Има и комбинации между фактори, но всички те са свързани с поведението на хората – хранене и орална хигиена, подчертава д-р Михалев.

Оралното здраве на бъдещия индивид започва формирането си още в корема на майката. То продължава и при храненето на самото бебе.

Според д-р Михалев в България заболяванията на устната кухина се поставят на последно място. Нелекуван зъб може да бъде причина за сърдечни, кожни, очни дори бъбречни заболявания. Затова е задължително отстраняването на фокални огнища при сърдечни и очни операции. С отстраняването им изчезват симптомите. Д-р Михалев даде пример за негов пациент обиколил лекарите със сериозни оплаквания. Причината се оказал възпален корен. След изваждането му, оплакванията изчезнали.

Председателят на Районната колегия на БЗС препоръчва редовна профилактика за добро орално здраве.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини