Уникален мобилен хоспис работи в Кърджали, 700 пациенти са го потърсили тази година

Уникален мобилен хоспис работи в Кърджали от една година. От началото на 2017 г. досега са го потърсили над 700 пациента. Хосписът няма стационар и и обслужва жителите на общината по домовете. Успехът му се дължи на това, че болните и самотни възрастни хора предпочитат грижи в дома си, а не в старчески домове или стационарни хосписи.

Регистрирани сме като лечебно заведение за извънболнична помощ с предмет на дейност предоставяне на палиетивни грижи за терминално болни пациенти от лекари и други специалисти. Това подчерта за Кърджали бг вести собственикът и управител на хосписа с названието „Рай“ Севинч Ахмед. Тя подчерта, че се полагат грижи както за болни, така и за самотни хора. Достатъчно е да се обадите по телефона и да заявите конкретната си нужда. Обслужването е почасово, като достига до 24 часа на денононощие. Не е по-скъпо от това в стационарен хоспис.

 На договорни отношения към хосписа работят лекари, медицински сестри, болногледачи и рехабилитатори. На основни трудови договори са сестри и болногледачи. Всяка сестринска манипулация се извършва по предписание на лекар. Лекарските консултации се извършват в дома на пациента. Подобен хоспис има единствено в морската ни столица Варна, каза още Севинч Ахмед.

 Хосписът предлага ценоразпис за всяка услуга. Има манипулационна, където могат да се извършват услуги в събота и неделя. На пациенти се предлага безплатна рехабилитация в зависимост от поръчаните услуги.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини