Голямото хоро в Брюксел тръгна начело с Хасково и евродепутата Ева Майдел

Изображение 1 от 6

    Голямото български хоро, организирано тази година от българския евродепутата  Ева Паунова- Майдел под патронажа на председателя на Европейския Парламент Антонио Таяни, се изви на централния площад в Брюксел днес следобед, поведено от Хасковския ансамбъл” Златна Тракия” и Народния оркестър към община Хасково.

    „Голямото хоро”, което започна по инициатива на Кристалина Георгиева, е вече традиция за Брюксел и за общностите на балканските държави там. То е олицетворение на европейските ценности и демонстрира красотата на различните лица на нашия континент. С Голямото хоро в столицата на Европа показваме, че българската общност е активно свързана със своите обичаи и отворена към света,  заяви евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Ева Майдел пред събралите се на централния площад в Брюксел жители и гости на града. Много от тях също се хванаха на хорото. 

    Българско хоро се вие за пети пореден път на централния площад в Брюксел, като Ева Майдел продължава традицията, започната от Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия (2014 – 2016 г.). За първи път тази година хорото се провежда под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. В официалната церемония участие взеха кметът на Брюксел Иван Мейор, белгийски политици и посланиците на България и други балкански държави в Белгия.

    „Радвам се, че жителите и гостите на Брюксел имаха възможността да се насладят на изпълненията на талантливите български артисти - музикантите и танцьори от ансамбъл „Златна Тракия“ в акомпанимент на Народния оркестър на Хасково. Хасково е един от градовете, където имам информационен офис, затова често го посещавам и знам, че това е град, който ревностно пази българските традиции и в същото време е отворен за всичко ново и иновативно. Благодаря на община Хасково, че заедно успяхме да покажем таланта на българските творци на този голям форум в Брюксел“, коментира Майдел. В танците се включиха българи от Белгия и съседни градове в Холандия и Германия. Голямото хоро се проведе в рамките на фестивала Balkan Trafik!, в който участие взе и легендата на балканската музика Горан Брегович.

    Днес Хасковската група се срещна със заместник- кмета по културата на Брюксел Карин Лалийо, на която поднесоха специални подаръци от името на кмета на Хасково Добри Беливанов.   

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ке
      КЕНАНСКИ ОРАНГУТАН
      23 -14
      19:25, 23 апр 2017
      И кое му е българското на майдел? Хем българка ама майдел! И на всичкото отгоре уж с носия ама не точно, отгоре син парцал а отдолу везана риза-по-голяма простотия е трудно постижима!
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      16 -9
      19:37, 23 апр 2017
      Правилно колега! Тая хем Ева ,хем Майдел!! Егати българката !!!
      Нещо като българина КАРАкачанов срещу турчина КАРАдайъ!
    • 3
      Ке
      Кенанския Маймун
      9 -4
      05:35, 24 апр 2017
      За да стане Еврокомисарка , не хоро ами и кючек е готова
      да блъсне еврейската снаха Ева Мейдел - мъжа и е солоташак на Юнкера :))

    Още новини

    Последни новини