Кърджали почита Мара Михайлова

Изображение 1 от 5

    115- годишнината от рождението на Мара Михайлова – основателка на Тракийския женски съюз в България, краевед, журналист и видна тракийска деятелка, събра в Кърджали представители на тракийски дружества от страната.

    Националната среща – конференция се организира от Тракийски женски съюз на България, Съюза на тракийските дружества в България, Тракийския научен институт, Регионалния исторически музей и Тракийското дружество в Кърджали.

    В работата на конференцията се включиха Красимир Премянов, председател на СТДБ, Тодор Коруев , гл. редактор на в. „Тракия”, специалисти от Тракийския научен институт, общественици. Участниците във форума бяха поздравени от областния управител на Кърджали Илия Илиев.

    „Със своето творчество Мара Михайлова принадлежи на само на Тракия, не само на Кърджали, а и на цяла България. Цялото журналистическо и писателско творчество на Мара Михайлова е подчинено на нейната вътрешна потребност от свобода”, сподели акитивистката на тракийското движение Петра Мечева, която проследи житейския и творчески път на известната краеведка.

    Мара Михайлова е родена 1900 год. в село Чобанкьой. Сътрудник е на различни периодични издания, оставя ценни публикации, плод на проучванията и на бита и душевността на населението в района на Кърджали и Източните Родопи.

    Автор е на книгите „Село Чобанкьой“, „Кърджали“, „Писателите и войната“. За забележителната дейност на Мара Михайлова като защитник на тракийския дух и култура и основател на в. „Тракия” в Гюмюрджина в периода 1941-1944 г. говори д-р Ваня Стоянова.

    Иванка Ангелова от Държавен архив Кърджали разказа за своите лични срещи с Мара Михайлова, изнесе и интересни факти от активната дейност, която е развивала Михайлова в Кърджалийско в годините след 1919 г. за събиране на средства за изхранване децата на бежанците от Беломорска Тракия.

    На конференцията председателят на Тракийския женски съюз Румяна Вълчева запозна присъстващите с Позицията на Централното ръководство на СТДБ от 18 октомври т. г. по повод изявлението на турския президент Ердоган в град Резе, с която тракийци настояват Министерството на външните работи на България да изиска пълния текст на речта и да реагира остро на териториалните претенции, изразени от държавния глава на съседна Турция по отношение на България.

    Участниците в националната среща, посветена на 115-та годишнина от рождението на Мара Михайлова, поднесоха цветя пред нейната паметна плоча на едноименната улица в Кърджали и посетиха РИМ

    В концертната програма се включиха ансамбъл „Тракия” при ТД „Капитан Петко войвода” Варна, странджанският певец Георги Германов, както и фолклорни състави при ТД „Димитър Маджаров” Кърджали.

    Източник: http://www.kmeta.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини