Кларнетист от династия музиканти в Кърджали тръгва по пътя на Ибряма и Нешко Нешев

    Кърджали отдавна се е утвърдил като люпилня на виртуозите на кларнета в България и където българския фолклор си дава среща с ориенталската музика.От тук тръгва бащата на балканския джаз Иво Папазов-Ибряма.Тук прави и първи стъпки и краля на кларнета Нешко Нешев.Много млади музиканти искат да следват и вървят по техния път.Възникват цели династии от кларнетисти.Част от такава музикална династия е и Ариф Мурад.

    По бащина линия Ариф Мурад усвоява кларнета от известния майстор Осман Жеков,който му е вуйчо.Чичо му е пък друг известен кларнетист ,по известен с прозвището си Шайката.Неговият син свири с утвърдения цигулар Георги Янев.Братовчед и идол за Ариф Мурад е Нешко Нешев,който той нарича  „Учебника на кларнетистите”.

    По майчина линия също има „мая”.Потомък е на Мустафа Бозаджи,кларнетистът отворил пътя на много династии.Бозаджи е работил в Турския театър с легендарната Кадрие Лятифова.Според Ариф Мурад,увлечението по кларнета в Кърджали тръгва от дядо му.

       Както и повечето кърджалийски кларнетисти Ариф Мурад съчетава умело българския фолклор с ориенталската музика.Разковничето,че е израснал с българската музика.Баща му е известен гайдар от Тополово,преселил се в Кърджали.

    Ариф е започнал да свири на 7 години.Сега е на 30.Вече има свой оркестър.Композира музика.Има и хора.Има и кючеци.Мечтата му е да запише клипове и албум с народна музика.Надява се ,че в Кърджали ще се намерят спомоществователи,които ще подкрепят начинанието му.Той сочи,че пътят му в изкуството винаги е получавал подкрепа.Завършил е СОУ”П.Р.Славейков”.Още от малък е свирил на училищните тържества.Дори го снимали за „Нов живот”.Много го подкрепял директорът Милко Багдасаров.Благодарен му е.Смята го за втори баща.

       Изявите на Ариф Мурад са с неговия оркестър „Ориент”.Свири по сватби,така както са започнали Ибряма и Нешко Нешев.Търсят го от цяла България,но най-много от Пловдив,Хасково,Асеновград.Доволен е че на много места традициите за сватбите се възраждат и ангажират оркестрите не само за сватбеното тържество,но и за извеждането на булката и други елементи от обряда.

    На сватба се свири с много голям хъс,там контактът с публиката е непосредствен споделя,младия кларнетист.Той е за възраждането на фестивала на сватбарските оркестри в Стамболово.Там именно изгряха най-големите имена, свирещи днес фолклорна музика,смята Ариф Мурад.Той самият счита,че този фестивал дава възможност на младите да излязат на по-високо ниво,да бъдат открити от музикалните продуценти.Мечтата му са националните сцени.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ня
      няма значение
      1 0
      12:28, 26 юли 2016
      Успех,дано да ти върви както ти си пожелаеш ариф!!!а оркестъра в който свири е прекрасен,успех и на оркестъра най- вече на мюлязим <3 <3 <3
    Последни новини