Турските инвеститори готови със завода след година

    Точно след година - през юни 2017 година се очаква да заработи завода на турската компания "Са Ба" край Димитровград. Изграждането му ще започне през септември 2016 година. Това стана ясно по време на днешната пресконференция, която дадоха кметът Иво Димов и екипът му, единият от собствениците на компанията Махмут Озлу и изп.директор Серкан Куруолу.

    Ще се произвеждат фавове, стопове, мигачи за няколко европейски марки автомобили. Поетапно ще бъдат разкрити 350 работни места, а инвестицията ще бъде не по- малко от 5 000 000 евро. 

    Преди 20 дни представителите на турската фирма са влезнали във владение на закупения частен терен от близо 30 декара. Той се намира покрай пътя за Хасково, между село Крепост и бившия Домостроителен комбинат.

    Очаква се застроената площ на завода да е от 20 000 кв.м. От управата на компанията обясниха, че това ще бъде т.нар. зелен завод. Ще се спазват изискванията за опазване на околната среда. Предвижда се производство на ел.енергия от соларни панели, използване на преработена дъждовна вода и ниска конкумация на енергия и др.

    От "Са Ба" не пожелаха да конкретизират сега как ще става наемането на работна ръка. Уточниха, че през следващата година се концентрират върху строежа на предприятието. Очаква се при наемането на персонал, той да премине съответното обучение, понеже става дума за специфично производство. Не посочиха какви са очакваните работни заплати, но обещаха да бъдат съобразени със заплащането в този бранш. Тайна остана и какво е възнаграждението на работещите в компанията в Турция.

    "Намираме се в България сред приятели, в нашата компания не делим хората по пол, националност, религия", така от управата на "Са Ба" отговориха на въпроса дали ще бъдат наемани за работници само турскоговорящи. 

    Кметът Иво Димов подчерта, че инвестицията е факт след година и половина преговори. Съобщи, че от "Са Ба" първоначално са харесали общински терен край кв."Марийно", но земята се оказала неподходяща за строеж. Затова бил избран частен терен, намиращ се върху скална основа.

    Градочаналникът заяви, че това е първата от поредица срещи с медиите, на които ще бъдат представяни новите инвестиции в Димитровград и те са повече от две на брой. Той планувал разговори с директори на Професионални гимназии в региона, за да чуе как бизнесът може да помогне за създаването на специфични кадри.

    "За мен винаги е било не просто приоритет да продадем една земя, а да това да бъде свързано с реални инвестиции и реални работни места", каза Димов. Допълни, че след закупуването на терена от "Са Ба", в района около него има интерес и от страна на други фирми от Турция и Гърция.

    Видео репортаж от пресконференцията - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      Ли
      лирично
      43 -14
      12:24, 9 юни 2016
      Няма лошо в работните места. Турската икономира се движи за разлика от нашата. Нали всички се сещате обаче че това води до необратими последствия. Независимо какви хора по националност работят там после ще гласуват за турските партии в България за да не си загубят работата...Този Ердоган трябва да го изчистят от лицето на земята ... нищо хубаво няма да дойде от към тях.Нямам нищо против турския народ, не ме разбирайте погрешно, но в последно време се нагледахме на волята на Ердоган и за съжаление той настъпва към България. Липсата на нормална власт в нашата държава ни съсипва. Няма държавническо мислене, не можеш да отваряш така портите за чуждите инвеститори, а да унищожаваш своите. Къде им е акъла не знам. За съжаление сме много смачкани като народ и не знам дали някога ще се противопоставим на това мачкане от страна на правителството и външните сили. Може пък да не съм прав. Търпението винаги има граница или ... нашия народ спира да съществува.
      • Ел
        Елегични-епично
        19 -15
        16:03, 9 юни 2016
        До лирично - Ами да дойдат руските автомобилни предприятия та да гласуваме за руските партии и за другия диктатор - Путин? Да, дойдат ама те едвам кретат в Русия, но виж скъпа газ могат да ни продават щото ние сме богати и "братя"! Или някоя АЕЦ могат да ни построят, хем да е технологично стара, хем да е три пъти по - скъпа? Кога ще спрете с това лицемерие - очите ви в страните от ЕС, САЩ, Канада и т.н., а задника ви навирен на североизток? С тия повредени чипове в главите ви, ще теглим много всички!
    • 2
      Ку
      куросава
      7 -5
      14:18, 9 юни 2016
      Доказано е че амебите нямат мозък.
    • 3
      Пе
      петър
      18 -8
      14:20, 9 юни 2016
      А кога в Хасково ще направят най-после нещо. Кога кмета ще направи нещо ...дава ли сметка
      ,че до тук нищо не е направил и дойде на готово .
      • Ja
        Jack Bauer
        2 -2
        23:21, 9 юни 2016
        На готово на кое петърчо? На икономически съсипаният ни и обезлюден град ли? До който последните години инвеститор не можеше да припари? Само магазини и кафенета. Те не създават БВП.
    • 4
      Ан
      андрешко
      18 -16
      16:24, 9 юни 2016
      Много правилно е отразено виждането в бъдещето на държавата Турска компания купила това утре ще купи онова трети ден ще купи и трето и така докато ---------се загнездят в цялата държава и ни навирят в свински задник както е било цели 500 г А за втория коментар ще кажа -------Абе говедо ти християнин ли си ели мохамеданин след като толкова мразиш Русия ами на 100 км е турско навличай шалвари на семействотослахай фесовете и бурките и изчезвай ЗАПОМНИ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ са ХРИСТИЯНИ БРАТСКИ народитакава е съдбата
      • Ел
        Елегични-епично
        12 -6
        19:08, 9 юни 2016
        До Андрешко: По -големи говеда от хора избрали робството и с робската психика няма! Резултатите са налице - хора с няколкопластова робска психика - османска, руска и съветска и робско мислене ни управляват 72 години и какво постигнахме - 3 фалита на държавата от 1944г. до 1989г. избита интелигенция, избито царско офицерство, рухнала Българска Православна Църква и след това оглавена от агентите на ДС, които я доразсипаха. Същото се случва и в "братска" Русия, Андрешко, а и я кажи де са младите, в Русия или в Европата, САЩ, Канада, Австралия? И до кога ще гоните българските турци, бре Андрешко? Веднъж ги изгонихте и от тогава виждате какво ни се случва в България - от "хубаво, по - хубаво" нали? Изгонихте и 2 500 000 българи в чужбина, главно младите, а тук останахте айдуците дето ни строихте социализЪма и комунизЪма и светлото бъдеще! Е, " построихте го" и що не си седнахте на червените посрани дирници, ами сега се пишете за първи капиталисти и демократи? Даже акъл давате на младите как се строи демокрация, правосъдие и пазарна икономика. Докато Господ не ви прибере всичките с червен бетон в главата този народ много ще тегли!
      • Тр
        тракиец
        7 -7
        22:54, 9 юни 2016
        андрешко, чукоглав катър, знаеш ли, че Русия е на 97-мо място по жизнен стандарт, 1-во място по самоубийства, 1-во място по аборти, 1-во място по изоставени деца, 2-ро място по убийства /след Колумбия/, 111-то място по продължителност на живота, 1-во място по психични заболявания, 1-во място по авиокатастрофи, 175-то място по равнище на физическа безопасност. И още! В най-новата история България два пъти напада Турция! През последните 140 г., Русия напада два пъти България. Откъсва територия от България, която подарява на съседна държава? Дирижира затриването на Апостола. Спъва обединението на Княжество България и Източна Румелия? И за всичко това са виновни турците. . . . да ти са живи и здрави братята християни!
    • 5
      Ди
      Димитровградчанка 1981
      14 -9
      16:54, 9 юни 2016
      Всичко звучи чудесно. НО! винаги има едно НО! Да не стане така както със заплатите които обявиха "Язаки" - за работнически позиции между 460 до 520 лева. Да не стане така, че ще се наемат само турско-говорящ персонал най-вече от съседно Хасково където те са в изобилие. Да не стане така, че Димитровградчани да са прецакани за наемане на работа в полза на Хасково, Харманли и т. н.
    • 6
      Ис
      истината
      19 -4
      18:21, 9 юни 2016
      Кво ревете всички би? Да турци са, ама хората искат да направят нещо, а нашите големи шефове дето са уж Българи, те защо не направят завод а? Има достатъчно хора с пари, да не изреждам имена....примерно хората, които въртят Неохим, все си мисля че една инвестиция от 5 милиона евро могат да направят.... и т.н има и други големи фирми. Защо не направят а? Те да не би да дават повече от 550-600 лева заплати а? Свикнали сте все да сте недовелни и да ревете, тъпанари такива. Отидете в северозападна България да видите как е, там българите са си сами душмани едни за други , живеят в срамна мизерия......там пак ли ще кажете, че турците са им виновни?
      Само да подчертая, че аз самия съм българин и не деля хората, а ги оценям по качествата и достойнствата, които имат!
      • Аз
        аз
        5 0
        21:14, 9 юни 2016
        Трябва да "плюскат" и нямат време за такива дребни работи като "завод"...
    • 7
      Ел
      Елегични-епично
      2 -3
      23:22, 9 юни 2016
      О, руси, о, братя славянски,
      защо сте вий тука? Защо сте
      дошли на полята балкански
      немили, неканени гости?

      Желали би вас възхитени
      да срещнем со сълзи и с китки...
      Но идете вий настървени,
      на грозни зовете ни битки!

      Желали би вас да прегърнем
      и тоз път сърдечно, горещо.
      Но взорът ви свети зловещо...
      Как ръце сега да разгърнем?

      О, руси! Аз друг път ви славях
      за подвиг велик и чудесен,
      високо ви лґкът поставях
      във мойта душа, в мойта песен!

      Вий някога знаме Христово
      развяхте за благо човешко –
      строшихте ни игото тежко,
      а днеска ни носите ново!

      И пак не ви мразим (не крия:
      обича ви още народа);
      но любим и свойта свобода,
      стократно пµ любим я ния.

      За тоз кумир ние се бием
      и с чужд, и със близък упорно
      и няма ний врат да превием
      пред никакво иго позорно!

      О, колко ви, братя, жалея!
      О, как би желал, братя клети,
      свобода и вам и за нея
      кат нас да живейте и мрете!

      1916 ИВАН ВАЗОВ
    • 8
      Ан
      Антон
      6 -3
      23:52, 9 юни 2016
      Чакаме японският завод, г-да управляващи! Кога за него ще пишете нещо?! Два пъти съм работил за шеф с турско име и се убедих, че не стават за това! Трети път не искам, а и няма да пиша колко са "умни" ...
    • 9
      Ха
      Хасковлийка
      2 -5
      00:25, 10 юни 2016
      Като толокова желаеш , ще си налегнеш парцалите и ще понаучиш малко турски. Като гледате турски сериали е добре , нали?
    • 10
      Св
      Свидетел
      3 -1
      00:35, 10 юни 2016
      Хайде сега натоканите българки с хубава захапка и спортни дупета да заповядат! :) За работно место и некои лев бонус върху заплатката правят чудеса с тялото си!Прости управляващи -прост народ български ей! Но ще дойде деня в който така ще се гаврят с децата на управляващите ни!
    • 11
      Ис
      истината
      2 -1
      11:39, 10 юни 2016
      Това, че сме прост и мързелив народ е факт! Точно и за това сме на този хал, и за това чакаме все някой да ни ОПРАВИ, а ние седим и гледаме безучастно от страни(така е по-лесно). Ако бяхме умни и кадърни нямаше 3 милиона да избягат от тука, и да станат роби повечето на запад! И ако бяхме такива каквито всъщност не сме.... сега български фирми щяха да правят инвестиции в турция и там да учат български, а не тук да учим турски! Имали някой, който не разбра какво казвам! Предполагам почти всички, нормално е! Пълно е с кретени и тъпанари в милата ми родина! Само ще ви кажа, преди да плюете хората, погледнете Вас си, че за нищо не ставате! Мързи Ви да си изметете пред къщите, къдете живеете дори.....да не говорим за друго!!!! Направете си Вие инвестиции, вдигнете си града на крака? Явно нямате нито финансите, нито интелектуалния капацитет да направите това, нито волята. Де факто нито имате желание, нито възможност, нито знаете как. Повече няма да коментирам, че стана много грозен извода!
    Последни новини