Представят книга за алианите в Източните Родопи в навечерието на Герговден-Хъдърлез

    На 04.05.2016 г./сряда/от 18 ч. в читалище „Обединение“ в Кърджали ще се състои официалното представяне на книгата „Хора на истината”,посветена  на алианската общност в Източните Родопи.Автор е  историкът,археолог и журналист Георги Кулов.То е инициатива на Журналистическо дружество „Мара Михайлова” и Община Кърджали.Презентацията е посветена  на тачения и от християни и от мюсюлмани Гергьовден-Хъдърлез. Провежда се под надслова „Вечер на толерантността”

    Гергьовден е съвместен празник за християни и алиани в Родопите и Лудогорието. Местното население го чества и като „Хъдърлез“ - началото на сезонните земеделски и животновъдни дейности през летните месеци на открито. Гергьовден-Хъдърлез открива сезона и на традиционните селски сборове-маета с прочутите религиозни булама-курбани за опрощение, здраве и берекет, на които сядат редом хиляди българи, турци, роми и гости от страната и чужбина.

    В навечерието на тазгодишния Гергьовден излезе от печат втората книга на известния родопски историк, изследовател и журналист Георги Кулов „Хора на Истината“. След нашумялата през 2011 г. „Българската дъга на исляма“, това е втората му книга която привлича вниманието на специалистите и широката общественост. В нея той разкрива историческите корени, специфика и български принос към умереното алевитско направление на исляма, въплътени в толерантната и симбиотична философия и практика на т.н. softislam от балкански тип.

    На достъпен и разбираем език авторът представя малоизвестни и непознати факти и събития, характеризиращи религиозните вярвания, самобитна култура и нравствени ценности на относително малобройното и капсулиранорелигиозно малцинство на българските алиани и неговия стремеж към отваряне и интегриране в българското общество.

    Книгата излиза в момент на остър сблъсък край южните граници на Европа между войнстващия разрушителен салафитско-уахабитски ислям и позитивно-креативния ислям от сирийско-месопотамски и зороастро-алевитски тип, създал синкретическа световна цивилизация върху историческите основи на близкоизточните религии и култури на зороастризма и християнството.„Хора на Истината“ е актуална и ценна с това, че в обстановка на нарастващ негативизъм по отношение на исляма във връзка с терористичните атентати и бежанската вълна, застрашаващи устоите на европейската цивилизация, обективно и аргументирано идентифицира принципните различия и недопуска поставянето на българските алиани под общ знаменател с радикалната  идеология и практика.   

    Книгата убедително показва и защитава позитивната и градивна историческа и днешна роля на „хората на Истината“ в строежа на българската държавност и народност като културно-исторически Център и фактор на Балканите.

    Вход свободен.

                                                Тончо Стоянов -ориенталист

                                 Редактор и рецензент на книгата

                           

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини