Ученикът Окан Моллов бе министър на правосъдието за един ден

Правата, разписани в Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, трябва задължително да се изучават в средното училище, а за ограничаване на престъпността с участието на деца да се въведат часове за събеседване с разследващи полицаи, съдии и прокурори.

Това предложение направи ученикът от 12-ти клас в Професионалната гимназия по икономика „Алеко Константинов” в Кърджали - Окан Моллов към ръководството и експерти по законодателството в Министерството на правосъдието. Моллов бе министър за един ден в Министерството на правосъдието в рамките на националната инициатива „Мениджър за един ден“, организирана от „Джуниър Ачийвмънт България“ за четиринадесета поредна година. В нея участие заявиха над 2100 ученици и студенти от страната и близо 350 компании и институции.

Съветник и помощник на младия „министър“ в днешния му работен ден бе заместник-министърът на правосъдието Петко Петков. Той показа на ученика сухия държавен печат, с който единствено министърът на правосъдието може да подпечатва указите на президента, решения на парламента, ратификациите на договори и акредитивните писма на нашите посланици в чужбина. След това Окан Моллов взе участие в работната група по детско правосъдие в МП и се запозна с работата на дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“.

Министърът за един ден присъства и на обсъждането на становищата и бележките по публикувания за обсъждане законопроект за промени в Наказателния кодекс във връзка с въвеждането на адекватни мерки срещу тероризма, които днес следобед бяха разгледани от работната група в Министерството на правосъдието.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини