Съдът прекрати делото на болницата срещу хирурга д-р Митрев за обещетение

Д-р Чанко Митрев

Окръжният съд в Кърджали прекрати делото заведено от Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски”срещу хирурга д-р Чанко Митрев.Болницата заведе иск за 191 186,44 лева,което представлява част от изплатено обезщетение на З.А.Ч. и Р.Ю.Ч.,като родители на малолетния М.З.Ч.

Ще припомним,че здравното заведение бе осъдено да заплати 582 372,88 лева за това,че при сюнет на невръстният М.З.Ч. е бул увреден членът.

Ищецът в лицето на болницата излага следните обстоятелства в исковата си молба: на 15.04.2010 год. Д. Ч. Т. М. като лекар - началник на „УО” при М. „Д. А. Д. -К., извършил преглед на малолетния М.З.Ч. от с.П., общ.Д., и след съгласие на неговите родители, по медицински показатели - наличие на изразена фимоза /силно стеснена и задебелена диесталната част на препуциума, което не ползволява забелване на гланс пенис/, предприел операция. По време на оперативната интервенция, поради нарушаване на правилата на добрата медицинска практика съгласно медицинските стандарти по хирургия, Д. Ч. М. изгорил с електрокаутера членчето на М. Ч. и околността. С влязла в сила присъда №47/07.04.2011 год. на РС-К., постановена по н.о.х. дело №268/2011 год., ответникът Д. Ч. М. бил признат за виновен в това, че на 15.04.2010 год. като лекар - началник на "УО", причинил на М.З.Ч. тежка телесна повреда, изразяваща се в детеродна неспособност, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляващ източник на повишена опасност, като нарушил правилата на добрата медицинска практика съгласно Медицинските стандарти по хирургия, и при хирургическа намеса "Циркумцизия- обрязване" показал липса на практическо владеене на оперативните техники, увредил пациента, не му осигурил безопасност, а именно: преди операцията не направил проба на апаратурата в здрава тъкан и не положил усилия за прецизно боравене с апарата за електрокоагулация, като докоснал върха на накрайника на работещия електорокоагулатол до металния защипващ хирургически инструмент, вследствие на което се получило електрическо изгаряне и необратима некроза на кожата и целия полов член на детето, поради което бил осъден на наказание лишаване от свобода за срок от четири месеца, чието изтърпяване било отложено за срок от три години. 

Защитник на д-р Митрев е кърджалийският адвокат Георги Белев.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини