Усмирителен полицейски кордон за извънредния КСНС

Президентът свика извънредно заседание на КСНС заради кризата в Украйна. Полиция застана пред президентството и между групи протестиращи.

Заседанието на Кoнсултативния съвет за национална сигурност е на тема “Рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна” започна в 10.00 часа.

Пред сградата се събра много полиция, за да могат участниците да влязат безпрепятствено.

Малка група протестиращи срещу правителството, част от които от "Протестна мрежа", скандираха "Оставка" при преминаването първо на председателя на парламента Михаил Миков и лидера на ДПС Лютви Местан, а след това и на министрите Цветлин Йовчев, Ангел Найденов и Драгомир Стойнев.

Други недоволни пък настояха за оставката на външния министър Кристиан Вигенин заради позицията му, че референдумът в Крим не може да бъде признат. 

„Атака” провежда митинг под надслов „Санкциите срещу Русия са  санкции срещу България”. Националистите са водени от лидера на партията Волен Сидеров, който атакува президента, че подкрепя властите в Украйна.
Около 150 атакисти развяват плакати с надписи "Не ЕС ни освободи от турско иго, а Русия", "Санкции за Турция, не за Русия", "Не на европедерастията, да на православието", "Не на бандитите в Киев".

Кордон от униформени раздели двата лагера протестиращи, за да не се стига до напрежение, тъй като се стигна до лек сблъсък и размяна на обидни думи. Протестиращите срещу правителството, някои от които издигнаха лозунг "Докога болшевишко-турско робство" бяха изтласкани пред сградата на бившия Партиен дом, но по-късно се появиха откъм Археологическия музей.

Жена на средна възраст припадна. За минути на място пристигна медицински екип, който я откара в болница.
По-късно на "Дондуков 2" дойдоха и представители на Общество "Приятели на Русия и православния свят". Те заявиха, че подкрепят руския народ.

Отец Стоян Божурин от Българска православна църква също дойде пред Президентството, за да "благослови българския и руския народ в тези трудни времена".

На заседанието на КСНС доклади ще изнесат премиерът Пламен Орешарски и шефовете на Националната разузнавателна служба и Служба „Военна информация“.

Българските власти нямат единна позиция по кризата в Украйна. Президентът Плевнелиев е за по-твърд подход към Русия. Премиерът се обяви против налагане на икономически санкции, дори не отрече, че България би могла да наложи вето, защото ще сме сред най-потърпевшите. ЕС заяви, че до юни трябва да е готов план за намаляване на енергийната зависимост на ЕС от Русия.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини