Директорът на 112: Лекари ходят пияни на работа

Скандал се разрази в студиото на TV7 тази сутрин. Коментирайки поредния случай на насилие над лекар в Благоевград, д-р Димитър Ленков, секретар на БЛС, каза, че има проблем с телефон 112. Според него комуникацията не била на ниво.

"Колегите се оплакват ежедневно. Имаме предложение, операторите на спешния телефон да минават медицински курсове. Убедени сме, че по този начин ще се вдигне нивото на обслужване на пациентите. Така е в цял свят", каза докторът.

И се обърна към зрителите: "Уважаеми граждани, когато звъните на телефон 112, вие се свързвате не с центъра за спешна медицинска помощ, а с оператор, който впоследствие предава вашия сигнал към лекарите. За закъсненията на линейките не са виновни хората с бели престилки и не трябва да си изкарвате гнева си на тях".

Практиката показва, че има лоша колаборация между телефон 112 и спешната помощ, категоричен беше той. Управляващите ни излъгаха за пореден път. Те бяха обещали, че ще се криминализира нападението и насилието над хората в белите престилки. Това не се случи и в момента всеки може да бие и да посяга на лекарите.

Пациенти влизат с брадви в спешните центрове. Това нормално ли е, запита Ленков. Насаждането на омраза към лекарите започна преди 3 години. Тогава лицето Цв. Цв. излезе на трибуната на Народното събрание и обяви, че лекарите са убийци. От там тръгна агресията срещу медицинските работници. Управляващите са виновни за срива в здравеопазването, завърши Ленков.

По телефона обаче се включи Стоян Граматиков, директор на дирекция "Национална система 112". "Никъде по света, операторите на спешните телефони нямат медицинско образование. Твърденията на д-р Ленков са нелепи и той няма право да обвинява колегите. Аз съм готов да седна на една маса и да разговарям с представители на БЛС, за да решим проблемите, но трябва да говорим само с факти.

Аз трябва ли да кажа, колко лекари са ходили пияни на адреси и на работа? Трябва ли да кажа, че операторите на телефон 150 работят с частни спешни помощи и въртят далавери, ядоса се Граматиков".

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Б.
    Б. Господинов
    3 0
    09:47, 14 мар 2013
    Твърдения като това на д-р Граматиков обикновено се доказват в съда. Стига да се намери кой да му потърси сметка, разбира се. Преди време един от ръководителите на Български лекарски съюз беше засъдил Здравната каса за сумата от един лев ако се не лъжа поради не разбрах точно каква си причина. Ето му един конкретен и доста сериозен(според мен) повод.
Последни новини