Питка за бебе

Питка за бебе

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Пресейте брашното със сухата мая в голяма тава и направете кладенче по средата. В него добавете олиото, шупналата в 2 с.л. кисело мляко сода, солта, захарта, водата и яйцата, като отделите 1 белтък за намазване на питката. Сложете повечко захар по желание, защото питката за бебе трябва да е сладка.

Замесете постепенно гладко и хомогенно тесто и го разделете на 4 топки, като отделите и част, за да направите украса отгоре. Оставете да втасат върху набрашнен плот и покрити с кърпа.

Разточете всяка кора на лист с дължина около 40-45 см. Подреждайте ги една върху друга, като мажете помежду им със запържено масло. Завийте на руло и го усучете.

Сложете го в намазнена тава на охлюви. Отново оставете да втаса, докато увеличи 2 пъти обема си. Отгоре направете форми по желание от заделеното тесто - плитки по периферията, малки цветчета, а ако можете и калинки и пеперуди и т.н.

Намажете питката за бебе с разбит с малко вода или олио жълтък. Пъхнете да се пече в загряна фурна на около 210 градуса, за около 25-30 минути.

Към края намалете фурната на около 160 градуса и доопечете. Изпечената питка за бебе напръскайте с малко водичка и запарете с кърпа.

Източник: gotvach.bg

Последни новини