Богородична пита

Богородична пита

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Затопляме 1/3 от млякото и го смесване с натрошената мая, захарта и малко брашно, за да направим закваска. В отделен съд объркваме 3 бр. яйца, лимонадата, прясното мляко, киселото мляко, олиото и оцета.

Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче, в което се излива яйчено-млечната смес и закваската. Замесва се меко тесто, което се слага в предварително намазнен съд и се оставя на топло за около 60 минути, за да втаса.

От тестото се отделят 5 равни топчета по около 200 г, едно по-малко за оформяне на декорацията. От останалото тесто се оформя кръгла питка, която се поставя в центъра на предварително намазнена тава.

Разточваме първото топче на не много тънка кора, а отгоре се намазва обилно с масло. Същото се прави и с останалите топчета тесто. Намаслените кори се подреждат една върху друга и се нарязват с нож. Първо се срязват на четири, а след това всяка четвъртинка се нарязва на три триъгълника.

Получените триъгълници се навиват като кифли и се подреждат около централната питка. От последното останало тесто се приготвя малък орнамент, който символизира плодородието ( житен клас, грозде, ябълка). Намазваме питката с жълтъка на последното яйце и оставяме около 30 минути, за да втаса.

Питата се пече около 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Източник: gotvach.bg

Последни новини