Три центъра за настаняване и едно защитено жилище правят в Кърджали

Областният управител Иванка Таушанова организира работна среща на институциите, ангажирани с изпълнението на три ключови проекта в социалната сфера, свързани с реализиране приоритетите на правителството за подкрепа на децата и семействата и в частност с Националната стратегия за деинституционализация на децата в Р България.

Проектите са „Детство за всички ” и „И аз имам семейство ”  - по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и Проект за социално включване, финансиран от Световната банка. На форума присъстваха представители на местната власт и дирекциите „Социално подпомагане”, които представиха дейностите, изпълнени до момента и стъпките, които предстоят.

Проектът „Детство за всички” касае реинтеграцията на децата с увреждания и извеждането им от специализираните домове. На регионално ниво бенефициенти по него са общините Кърджали и Момчилград. В Кърджали предстои изграждането на 4 обекта – три Центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище, които ще предлагат съвременен тип грижи за децата с увреждания. В Момчилград също ще бъде построен Център от семеен тип. Част от дейностите по проекта „Детство за всички” имат за цел промяна на обществените нагласи към тази група деца, подкрепа на техните семейства и мотивиране на бъдещи кандидат-осиновители.

По проекта „И аз имам детство” вече работят четири общини – Ардино, Крумовград, Момчилград и Кърджали. Той е насочен към разширяване обхвата на професионалната приемна грижа чрез осигуряване на заетост на безработни лица като приемни родители.  

По Проекта за социално включване целевата група са децата в неравностойно положение от 0 до 7 години в семейства с ниски доходи. Проектът е на стойност 40 милиона евро. Предвижда комплексно подпомагане  на децата, които растат в бедност,  и подобряване на училищната им готовност.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини