Безумие: В Бисер се изпокараха за пари

Задружността на хората от потопеното село се изпари, след като се намесиха парите

Село Бисер може и да оживя от голямата вълна която го помете в утрото на 6-ти февруари, но като нищо може да се разпадне от кавги и скандали, заради едните пари. В момента в селото текат свади на принципа всеки срещу всеки и срещу всичко, или иначе казано-“що някой е взел пари от обезщетения, що някой не , а защо други са взели повече“. Гювечът от обвинения и контраобвинения ескалира на снощното общоселско събрание, последвало идването на земеделският министър Найденов.

На събранието станало ясно, че парите отпуснати за закупуване на унищожена черна и бяла техника са свършили. Обезщетени били 73 семейства, средно с по-няколко хиляди лева. Още 63 били пострадали, но към момента са получили 0 лева. Ядът на бисерчани не бе успокоен дори и от кмета на Харманли Михаил Лисков, който заяви, че от даренията по други сметки ще се изплатят обезщетения за останалите пострадали, които към момента са абсолютно пренебрегнати.

Обясненията за гафа са много и до едно объркани. 73-та „щастливци“ са получили пари срещу протоколи за нанесени щети. При другите 63-ма оценката на щетите явно е вървяла по бавно, защото когато документите им били предадени на общината, раздаването на пари вече било приключило. Поне тези, които обезщетяват загубената битова техника.

Става дума за 300 хиляди лева, които българска банка отпусна безвъзмездно на хората от свиленградско и харманлийско, за купуване на нови домакински ел уреди. Сумите бяха разпределени по равно, 150 хиляди за всяка община. Пострадали от наводненията обаче имаше и в Иваново, Лешниково, в самия Харманли и това обяснява бързото разходване на средствата. Кметът Лисков обясни, че освен тези 150 хиляди, в общината има още 90 хиляди от дарения и 70 хиляди от тях ще отидат за нуждите на Бисер.

Изкараните днес публично списъци на това кой колко пари е получил обаче отприщи нов гняв. Той бе подхранен и заради това, че едни получили повече пари от други. Това се е случило, заради многото частни дарители които пристигаха на място в Бисер. Те отхвърляха всякакво вмешателство в дарителската си воля и и даряваха по своя преценка.

По неофициална информация, частни дарители са раздали „на ръка“ 47 хиляди лева на около 40 семейства в селото. Останалите пък настояват, че това не са най-тежко пострадалите.

„ Няма никакво значение, ако искам ще ги дам и по симпатия“ кратко отговори, частен дарител пожелал името му да не бъде цитирано.

Повече подробности за скандалите в селото очаквайте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини