Косово пламва на Гергьовден, властите ще употребят сила

Властите ще употребят сила, ако сърбите в страната проведат избори на 6 май, каза председателят на парламента в Прищина

Властите в Косово ще употребят и сила, ако сърбите в най-новата балканска държава участват в изборите за Скупщина и местна власт на 6 май, предаде РИА Новости.

Председателят на парламента в Прищина Якуб Красничи в интервю по местна телевизия заяви, че изпълнителната власт трябва да предприеме мерки, за да предотврати провеждането на сръбския вот. Според него резолюцията на парламента от миналата седмица задължава правителството да предотвратява противоконституционни действия. На въпрос дали мерките предвиждат употреба на сила Краснич отговори положително: "Да, това означава и употреба на сила".

Властта в западаната ни съседка насрочи избори за парламент и органи на местно самоуправление на Гергьовден, като обяви отварянето на секции в Косовска Митровица, Лепосавич, Ново Бърдо и Печ. Срещу провеждането на вота се обявиха САЩ и Европейският съюз. Брюксел за пореден път призова Белград и Прищина да се споразумеят по въпроса.

Косово обяви своята независимост от Сърбия на 17 февруари 2008 г. Сърбите в непризната от Белград нова държава са около 130 000 при население от 2 млн.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини