Държавата на крак в Турция, питаме за газ

Голяма част от правителството, начело с премиера Бойко Борисов, ще премести цялата си дейност днес в Турция. Кабинетът е на посещение в столицата Анкара, където министрите ще имат съвместно заседание с турското правителство, на което се очаква да бъдат разгледани възможностите за разширяване на транспортните връзки между двете държави, развитието на взаимоизгодно сътрудничество в областта на газопреносните мрежи и енергетиката, както и други икономически въпроси.

Очаква се да бъдат подписани и 3 документа в областта на културата.

Икономическият министър в оставка Трайчо Трайков няма да участва в изнесено заседание на правителството, въпреки че е бил включен в делегацията. След отстраняването му от кабинета той е бил заменен с бъдещия си наследник Делян Добрев.

Ясно е, че осем министри и един зам.-министър пътуват с министър-председателя. В последната минута е била включена и екоминистърката Нона Караджова. В България остава вицепремиерът Симеон Дянков, защото държавата не може да е без управленци.

В изнесеното заседание ще се включат министрите Цветан Цветанов, Николай Младенов, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов, Тотю Младенов, Вежди Рашидов, Нона Караджова и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Заедно с Цветанов в турската столица ще са и шефът на ГДБОП Станимир Флоров, и шефът на Гранична полиция Захари Пенов.

В програмата на посещението е предвидено делегацията да присъства на церемония по полагане на венец в Мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк. След това министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с турския президент Абдуллах Гюл в Президентския дворец „Чанкая”.

По-късно през деня българската делегация ще бъде официално посрещната с военни почести от турския министър-председател Реджеп Ердоган. Двамата премиери ще проведат разговор, след което ще се състои пленарно заседание между двете правителства.

Предвижда се официална вечеря в чест на българската делегация.

Акцент на визитата ще са газовата връзка в Турция и доставките на синьо гориво от Баку.

По темата вчера вече писа турският "Хюриет", за който сделката е почти сигурна.

"България иска тръбопровод за свързването на газопреносните системи на двете страни, като алтернатива на природния газ от Русия, от който балканската държава в момента е зависима", съобщи изданието, позовавайки се на дипломатически източник.

Очаква се въпросът да бъде водещ при посещението на българския премиер Бойко Борисов.

Проектът, който ЕС е готов да финансира като част от усилията за разнообразяване доставчиците на енергия, е замислен да доставя азербайджански газ до България при извънредни случай. Източникът подчертава, че България вече е постигнала предварително споразумение с Баку за поне един милиард кубични метра газ годишно

actualno.com

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини