Шофьорските курсове поскъпват с 20 на сто

С около 20 на сто ще поскъпнат шофьорските курсове до лятото, заради високите цени на горивата, като таксата ще стигне до 700-800 лева. Това заяви председателят на Асоциацията на квалифицираните автомобилисти в България Красимир Георгиев, цитиран от БТА.

По думите му в Европа цените на шофьорските курсове са от порядъка над 1200 евро и "не може да даваме същото качество на обучение при цена 500 лева". "Не е нормално, когато цените на горивата растат, тези на шофьорските курсове да остават същите или да падат, защото са право пропорционални една на друга", допълни той.

Според автоинструктора по цената на фирмата ще проличи и дали тя прави компромис с качеството. "Във всички държави в момента с повишаването на цените на горивата растат и цените на шофьорските курсове, а в България - обратно на световна практика - цените падат", каза Георгиев.

Той обясни, че цената от 2,70 лв. за литър гориво покрива само стойността на курса, а за всичко останало - като възнаграждение на преподавател, обслужване на автомобил, осигуровки, данъци и други - не остава нищо. "В тази ситуация фирмите не дават 31 учебни часа, както е по учебна програма, а 10-13 часа. Клиентите, привлечени от ниската цена, плащат тези 350 лева, които впоследствие се оказват крайно недостатъчни. Така се тръгва по спиралата на допълнителните часове и на практика курсът излиза 1000 лева и отгоре, а те отново не са се научили", обяснява схемата Георгиев.

От асоциацията разкритикуваха манталитета на българина, който бил склонен  да остави много пари в един ресторант за качествена храна, но за качествено обучение нямал нагласа и търсел евтиното.

"Освен това България е единствената страна в света, при която всеки шофьор е и инструктор. Най-често при нас идват деца, обучавани от родителите си, и първите 10 часа от курса преминават да ги отучим от това, което са научили", обяснява Красимир Георгиев.

Според инструкторите, за да се намали войната по пътищата у нас, кандидатите за шофьори задължително трябва да имат завършен поне 10 клас. Ниското образование на водачите у нас е основна причина за многото автомобилни катастрофи, твърдят от асоциацията, цитирани от Дарик радио.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини