Българска връзка в немското евро разнищи ученик от Езиковата

Димитър Димитров и Виктория Карамитева

Каква е българската следа в немските евро-монети? Как ще изглеждат българските им събратя? Кое поражда опасността от Северно- и Южноевропейско евро? Ако не знаете отговорите на тези въпроси, трябва малко виновно да наведете глава или просто да попитате Димитър Димитров от 10. клас на Гимназията с преподаване на чужди езици “Христо Ботев” . Митко не само ще ви отговори, но и ще направи това на немски език. Сам е издирил българката Снежана Русева-Хойер, създала гърба на немските монети от 1 и 2 евро. Интересът му към спечелилата много конкурси художничка, прецизно извършената проучвателна дейност и успешното съчетание на естетическата страна на темата с икономическата го направи един от фаворитите на немската олимпиада, организирана от Посолството на Федералната Република и Службата за педагогически обмен.

През тази година ученици от цялата страна участваха с проекти, по които работиха в рамките на един месец - нагледен урок на  изобретателните немци как да учим като творим. И ако някой се чуди на нестандартната олимпиада нека го изненадаме със следващия проект, също на ученик от 10. клас на ГПЧЕ „Христо Ботев”, номиниран със същия успех. Виктория Карамитева като ангажирана активистка на Червения кръст е намерила начин да представи младежката организация в града. Събирането на средства за нуждаещи се, грижата за пострадали и посещенията в старческия дом са човешкото лице, което немската страна забелязва и отличава сред многото други работи в категорията социални проекти. Искреността на Вики е по-силна и от снимковия архив. Освен това нейна заслуга е, че за първи път някой пише за историята на БЧК на немски език.

Радостно е, когато учениците на ГПЧЕ „Христо Ботев“ представят училището си по толкова интелигентен и категоричен начин. Гордостта обаче е за целия град.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини