Експерти "снимат“ качеството на обучение в училищата

Депутатът Катя Чалъкова и шефът на РИО Иван Панайотов

Всяко училище и детска градина ще бъдат проверяване на всеки 5 години от експерти на Националния образователен инспекторат. След анализ на качеството на работата в клас, резултатите на учениците и подготовката на преподавателите ще бъде правена „снимка“ на школата и забавачките.

Това обяви шефът на Регионалния инспекторат по образование Иван Панайотов по време на обсъждането проектозакона за училищното образование днес. На срещата присъстваха директори на учебни заведения в областта. Пред учителите говори и депутатът Катя Чалъкова.

Народният представител от ГЕРБ коментира темата за финансирането на частните училища. „В Конституцията е записано, че всяко дете има право на достъп до образование и трябва да го получи. Държавата има конституционно задължение да финансира училищата, в това число и частните“, каза Чалъкова. Тя допълни, че средищните и защитените училища ще продължат да получават средства от бюджета.

На срещата директорката на Професионалната гимназия по икономика в Минерални бани Павлина Алеманова възропта срещу закриването на оздравителните средни училища в страната през 2008 година. „ В нашата гимназия учеха деца с тежки сърдечни и ставни заболявания. Те се ползваха с 24-часово медицинско обслужване, пълноценна храна, общежитие. Трябва да се помисли за тези деца.“, каза Алеманова с надежда, че този казус ще се преразгледа.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини