Приемателна комисия издава Акт 16 за Водното огледало

Приемателна комисия по издаване на Акт 16 на Водното огледало започна работата си 15.03.2012 г. в Кърджали. Заседанието се проведе в сградата на общината.
Обектът бе открит официално на 27 юни 2009г., без да има акт 16. В края на април 2010г. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде забрана за ползването му, която заповед, след обжалване от кмета на града бе потвърдена от Върховния административен съд. Мотивът на магистратите бе, че строежът не е бил въведен в експлоатация по надлежния ред и създава сериозна опасност за живота и здравето на гражданите.
След спорове кой трябва изпълни заповедта за изпускане водите на Водното огледало, в средата на юли 2010г. ДНСК забрани окончателно ползването на хидротехническото съоръжение за укрепване бреговете на река Арда в Кърджали, въпреки, че то продължи да бъде ползвано.
Междувременно прокуратурата повдигна обвинение към кмета на Кърджали, че е заблудил двама министри от правителството на тройната коалиция - Асен Гагаузов и Пламен Орешарски с направената десетократно по-висока оценка на спорен имот, намиращ се по поречието на Водното огледало.
Обектът Корекция на коритото на река Арда бе проверяван многократно и от всички възможни институции, заради 10-кратно нарасналата му цена от първоначалната стойност, но нарушения така или иначе не бяха открити.
На 2 февруари 2012г. Правителството предостави по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството близо 24 млн.лв. за изплащане на задълженията по проекта „Укрепване на бреговете на р. Арда в района на гр. Кърджали“, като остана единствено съставянето на акт 16, за узаконяване на обекта - задача пред приемателната комисия.

/novini.dir.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини