Свиленград строи безвъзмездно къщи за наводнените си

Основите на новите домове са вече наляти

Община Свиленград е започнала безвъзмезден строеж на 4 къщи рухнали по време на наводнението от Марица в началото на февруари. След завършването на домовете те ще бъдат предоставени на собствениците им, без това да им струва нищо. Още повече, че ще получат ново строителство на мястото на кирпичени постройки.

Възстановяването на рухналите къщи става въпреки че още не е преведен нито лев от националния фонд за Бедствия, аварии и катастрофи. Субсидията за справянето със щетите от наводненията ще дойде едва след изчисляване на пораженията и одобряване на предложената сума. Тъй като през това време хората няма къде да живеят, от местната администрация започнали на свои разноски възстановяването. Общината изготвила скиците и проектите за нови домове. Осигурила работна ръка за разчистване на руините истроеж. Местни фирми пък осигурили безвъзмездно техника и работна ръка. Други пък доставили цимента, тухлите и строителните материали.

До днес, вече бяха налети основите. Едната къща е в кв Гебран, другите 3 на улица Гранична. Като квадратура, новите домове точно ще отговарят на старите, но ще бъдат едноетажни.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини