Неджми Али:Бонусите показаха моралната ерозия на управляващите

Неджми Али

-Г-н Али,как ще коментирате злободневната тема на деня-скандалът с т.нар.бонуси?

-                     Правилно го определихте като скандал. И понеже обществото получи шокиращите данни управляващите  подхванаха да  аргументират, колко законни и заслужени били така наречените бонуси, както и с оправданията, че видите ли, бонуси е имало и по време на предишното правителство.какво излиза всъщност?Заявяват на висок глас, че те нямат разлика от „лошата“ тройна коалиция. Но искам да заявя, че ние отказваме да бъдем сравнявани със сегашните управляващи. Защото по време на нашето управление имаше ясна и прозрачна политика на доходите. Допълнително материално стимулиране имаше и по време на Тройната коалиция, която управляваше с мандата на ДПС. Разликата обаче е принципна.Сега бонуси се раздават под масата, тайно от обществото. Средства за допълнително материално стимулиране обаче имаше за всички и те не се разпределяха тайно. Благодарение на компетентното ни управление  това бяха  години на икономически подем на страната. Друга наша заслуга е, че през тези години ние успяхме да сведем до минимум външния дълг на страната и да генерираме фискален резерв, който за съжаление за три години управление на ГЕРБ бе изразходен. Проявление на лошото управление е последната новина, за намерението на правителството да инвестира кешовата наличност на сребърния фонд (част от фискалния резерв) в облигации или др.ценни книжа. С добрите практики от времето на нашето управление  мога да продължа -   индексация на работни заплати, на пенсиите, както и  увеличението на средствата за министерства, ведомства и общини. Всичко това водеше до генериране на нови идеи и до успешното им изпълнение- респективно,  до поддържане на добро темпо в икономиката ни. Попитайте сега, кой кмет е доволен от състоянието на своя бюджет? Едва ли ще намерите такъв! В същност  в това е моралната ерозия на властта. Не може да дойдеш с послания на отрицанието и след това да заявяваш, че премии и бонуси са раздавани и преди. За разлика от нашето управление сега пари има за определена политическа клиентела, за избраници на властта,за сега управляващите.  Затова обясненията не се приемат от гражданите.

   Няма как и парите да бъдат върнати в държавния бюджет. Управляващите заявяват, че ще дарят тези средства във фонд за лечение на болни деца. Ако е имало такива намерения, то тези суми можеха да бъдат заложени в бюджета. При това публично и ясно, като политика на сегашното правителство, а не когато бъдат осветени и под натиска на обществото да се търси панически изход от скандала.

Раздаването на тези бонуси в момент, когато в цялата държава има недостиг на средства бих определил, като пир по време на чума.  Ние не сме против хората в администрацията да получават допълнително материално стимулиране за своя принос, но това трябва да става публично и прозрачно.

-Казвате, че в държавата се наблюдава хроничен недостиг на средства. На какво се дължи това?

-Преди всичко на лошо управление на средствата в държавата. По време на  Тройната коалиция страната ни бе третата икономика в Европейския съюз по икономически растеж. Средния ръст за три години бе 4,5%. Така имаше средства и за капиталови разходи и за резерва на страната. Когато дойде правителството на ГЕРБ обяви, че няма да се разплаща с бизнеса на червени, сини, пембени и т.н. По-късно премиерът бе принуден да признае ,че било грешка. Но тази политика се стовари върху предприемчивите хора в страната. Признаването на  грешките няма да върнат нито  растежа в икономиката , нито инвеститорите.  

-Как ще коментирате ефекта от последните изменения в Закона за тютюна и тютюневите изделия?

-Още с предишните промени налагащи политика на либерализация на търговията с тютюн и тютюневи изделия предупредихме правителството на ГЕРБ, че подлагат на гибел, убиват един стратегически отрасъл. Тютюнът е акцизна стока. Тютюнопроизводство е стратегическо за суверенитета на държавата ни.  В нормалните държави има нарочна държавна политика за развитието на стратегическите отрасли. А тук ние наблюдаваме умишлено убиване на цял сектор от икономиката. За съжаление се оказахме прави за нашата критика, по отношение на предишните изменения на закона. Със сегашните изменения няма гаранции, че тютюнопроизводителите ще могат да си вземат парите от т.нар.търговци на тютюни.

 С либерализацията на пазара бяха закрити над 10 000 работни места в преработвателния сектор. В сектор тютюни имаше постъпления от над 2,5 млрд.лева. За миналата година те паднаха на 1,5 млрд.лева. Очакваме през  тази да се сринат близо до 1 млрд.лева.

По наша препоръка управляващите бяха създали Консултативен съвет по тютюна, какъвто има за зърното. След обществено обсъждане и кръгла маса , той трябваше да изработи стратегия за развитие на сектора тютюнопроизводство до 2020 г. Все още такава стратегия нито е представяна,нито е обсъждана а сектора вече е ликвидиран. Понастоящем тютюнопроизводството е спаднало с 50 на сто спрямо миналата година. Това показва и „специалното“ отношение на управляващата партия към хората, които се прехранват от това трудоемко производство.

Това говори за една неадекватна политика. В повечето страни на Европейския съюз има специално отношение към тютюна. Това е акцизна стока. Тя е контролирана стока навсякъде по света. 

-ГЕРБ обеща реформа в администрацията ,но тя не бе направена.Защо?

-ГЕ РБ направи „реформира“  но не в държавната администрация,  а  в общинските. Миналата година бяха орязани 10 на сто от бюджетите на общините, а тази година общините бяха принудине да намалят числения си сътва с 15  процента. Та в този смисъл реформи имаше. В държавната администрация, не само няма реформа и съкращения но има увеличение на разходите. Ако предвидените пари са били 77 млн.лева за миналата година, похарченото е в размер на 140 млн.лв. Това е обгрижване на политическата  лоялност на управляващите с обществени средства. Това е цена която плащаме, като данъкоплатци.  

-Общините потъват,а държавата мълчи. Ще се стигне ли до фалити на общини според Вас?

-С тази политика най-вероятно някои общини ще фалират. За да могат да привлекат средства по оперативните програми за своето развитие общините имат нужда да бъдат финансирани, съобразно условията и изискванията на различните оперативни програми. Те теглят заеми, които са тежест за бюджетите им. Не бе попълнен фонда ФЛАГ, който трябва да осигурява съфинансирането на общините по отделните проекти. Много мудно работи системата за окончателно разплащане след приключване на обектите. Всичко това е тежест, която е на гърба на общините. Задълженията се трупат от една в друга година, но реален изход няма. Положението се усложнява и от намалената събираемост на местните данъци и такси заради лошото икономическо положение в страната. По наша информация зачестиха случаите на блокиране на сметките на общини от кредитори – представители на бизнеса.

-Как стоят нещата във вътрешен план за ДПС.Има ли пак брожения?

-Структурите работят нормално. Бяха направени анализи за отминалите президентски и местни изори. До края на юни предстои да се проведат общинските конференции. Септември и октомври ще имаме областни форуми. До края на годината ще се състои и редовната национална отчетно-изборна конференция.

-Някои изселнически организации се опитаха да дават насоки на ДПС. Други пък работят за разцеплението на партията. Защо се стигна до това?

-Естествено е винаги да има недоволни. ДПС е зряла политическа партия с двадесетгодишна история. Структурите си казаха своето мнение.Някои предвиждаха пълен колапс за ДПС на отминалите избори. Но въпреки ограниченията в Изборния кодекс ДПС получи много сериозна подкрепа на местния вот.Най-добрите резултати, които сме постигали бяха на предишните местни избори. Тогава за нашата партия гласуваха 345 000 души, а на тези-323 000 души. Нашия анализ сочи, че за последните 4 години около 40 000 наши гласоподаватели са заминали за Европа за да търсят препитание поради лошото финансово икономическо състояние на държавата. Благодарение на забранителния списък над 400 хил. български граждани не можаха да упражнят конституционното си право на глас. Сред тях имаше и такива, които през последните 10 години не са напускали пределите на страната.  В този смисъл подкрепата за ДПС я определяме, като един от най-добрите резултати от началото на прехода.

ДПС запазва подкрепата си не само в национален мащаб, но и в международен. Наскоро имах възможност да бъда сред наши съграждани във връзка с честване на  вечер на Ардинската земляческа група в  град Бурса. Присъстваха над 500 нашенци, които са изселници от Ардино и живеят в Република Турция.Там бяха представители на почти всички изселнически организации, включително и Балгьоч. Те засвидетелстваха своята подкрепа за ДПС и за лидера ни господин Ахмед Доган. От името на нашия председател на ДПС и лично от свое име им благодарих за оказаната чест да бъда сред тях и за подкрепата им по време на целия демократичен преход.

Тезата, че изселническите организации били против ДПС се разпространява от псевдо-организации, които в никакъв случай не представляват волята на легитимните изселнически  организации, представляващи  българските граждани в Р.Турция.   

Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини