Сабрие Ибрям от „Славейков”–евродепутат за един ден

Единадесетокласничката Сабрие Ибрям от СОУ “Петко Рачов Славейков” се класира на трето място категория “Есе” на Националния конкурс за младежи, участвали в програмата “Евроскола” и посетителски групи в Европейския парламент под надслов “Аз бях евродепутат за един ден”. Сабрие бе част от групата от 25 ученици от най-голямото училище, спечелила проект по програмата и участвала в заседание на най-значимата европейска институция в края на месец април 2010 г. като представители на държавата ни. Групата се завърна в България с купа и признание за най-добро познаване на историята, мисията и целите на Европейския съюз и неговите институции.

Освен награда, младата белетристка получи и благодарствено писмо от Информационното бюро на Европейския парламент в България.

"Осъзнах, че заседавайки в онези големи зали, ще направим света по-добро място за живеене. Ключът е в промяната. А тя минава първо през нас самите. Мисля, че хората, които желаят промяна, не са малко, но не са и много - напълно достатъчни са. Ние сме промяната към разбирателство и доброта. Ние я създаваме. Ще завърша с една българска поговорка: "Една птичка пролет не прави." Но напротив - песента само на една единствена птичка може да накара дърветата да разцъфтят... И тогава всички птички ще пеят." Това е част от есето на Сабрие, наградено от журито измежду 37 творби. Всеки от кандидатите е представил свой уникален разказ за преживяванията си при посещението на Европейския парламент в Страсбург. 

Сабрие Ибрям е не само отлична ученичка, тя винаги търси и намира различни полета за изява на многостранните си интереси и таланти, както и за изразяване на собствена гражданска позиция. От миналата година е член на младежката организация “Интеракт клуб”. В СОУ “П. Р. Славейков” участва в организацията и провеждането на редица събития, активен член е на Ученическия парламент към училището.

Програмата "Евроскола"

Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на "Младежкия европейски парламент".

По време на своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици участват в "заседания на комисиите" и в "пленарни заседания", разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език.  От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище, а стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите-членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.

Нешка Шопова

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини