Чикаго,градът признал пръв независимостта ни гостува на Кърджали

Чикаго гостува на Кърджали в месеца посветен на Америка. Това стана благодарение на първия ни генерален консул в Чикаго Иван Сотиров. Той разказа увлекателно за четирите от най-ключовите събития в историята на Чикаго определен от него като най-американския град. Лекцията бе изнесена в Бизнесинкубатора пред десетки кържалийци,членове на Дружеството „Приятели на САЩ”,живели в Америка или с близки зад океана.

   Сотиров разказа един дълго укриван от българската общественост факт-чикагци първи признават независимостта на младата но васална българска държава през 1893 г.Това става по време на Световното колумбово изложение.Тогава правителството на Стефан Стамболов изразява желанието страната ни да бъде представена със самостоятелна палата,а не в тази на Османската империя.Високата порта се възпротивява.Възпротивява се и освободителката Русия.Двете велики сили поставят въпроса пред американското правителство.То оставя проблема в ръцете на властите в Чикаго и организаторите на изложението.Те отсъждат в полза на България,като посочват,че тя е самостоятелна държава.

  Благодарение на Иван Сотиров днес в Чикаго, където живеят 100  000 българи има официален ден на България,който се чества на 3 март.На този ден пред кметството се издига българския трикольор.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини