„Дааскерите” на славейковци,пак признание за учителите

За единадесети пореден път залата на Дома на културата се оказа тясна, за да побере многобройните желаещи да присъстват на организираната от Ученическия парламент на СОУ „Петко Рачов Славейков” церемония по връчване на годишните награди за учители „Даскеер 2012”. Тържеството по традиция се организира в края на месец февруари и е с благотворителна цел. Събраните средства от билетчета на цена един лев всяко ще бъдат дарени на седмокласничката от най-голямото училище Антония Филипова, която претърпя тежка операция на гръбнака и има нужда от средства за допълнителни манипулации и възстановяване.

            Церемонията стартира с националния химн и стихотворение, посветено на признателността към учителя. Водещите Ивелина от ХІг и Христо от ХІІв клас започнаха със сериозни слова към преподавателите, уверявайки ги, че уважават техния труд, а после по младежки закачливо размениха реплики, представяйки темата на вечерта. Поканиха директора Милко Багдасаров да открие церемонията, представяйки го само с думичката „Той!” и пояснение за подновеното му име в лицето на първородния внук.

            Завесата се разтвори и показа красиво подредена учителска стая, звънецът удари и обяви началото на голямото междучасие. С атрактивен скеч, по време на който се обади на приятеля си Чък Норис, осмокласникът Онур /в ролята на учител по география/ връчи и първата награда за вечерта. В категория „География и икономика” призът отнесе за пореден път Милка Белева. Бийтбоксерът Александър от Vд клас влетя в учителската стая да търси учителката си по математика, но от много музика в собствено изпълнение забравил името й. Така с обяснения за външния вид и навиците между Сашко и деветокласничката Христина бе обявена носителката на „Даскеер” в категория „Математика и информатика” Пепа Тодорова. В разговор за ученическите бисери в контролните и презентациите на учениците си, „учителките” по биология, химия и физика в лицето на десетокласничките Кирилка и Бедрие и седмокласничката Михаела представиха наградения в тази област преподавател – физичката Росица Тодорова. Под звуците на модерна чалга на сцената излязоха четири момичета /осмокласничките Евгения и Мелтем, седмокласничката Жулиета и бъдещата абитуриентка Станимира/ с високи токчета и предизвикателни тоалети, които обясниха на учителя си по физкултура /Денис от Хб клас/, че не са със спортни обувки и тренировъчно облекло, защото едната трябвало да посещава редовно солариум да почернее за бала и фитнес, за да е във форма; другата имала от тати 1000 лева да похарчи за деня; третата установила, че има само 49 чифта обувки с токчета и трябва да си купи сребристи на розови сърчица. В този момент се появи братчето на четвъртата, наречено от нея „навлек”, което й поиска 5 лева, за да не каже на майка й за младежа, с когото си говори от 1 до 5 часа през нощта или за другия, който я води на спа, докато родителите си мислят, че е на ученическа екскурзия. Последва официалното обявяване на призьора в категория „Физкултура и спорт” – атрактивния Димитър Димитров.

            Удари звънецът за влизане в час, пренебрегнат от Десислава от VІІг клас и Христина от ІХб, които пяха с чувство на сцената, но бързо се оказаха натирени от водещите да не закъсняват за учебния час.

            С изключително сполучлива актьорска игра в скеч със сервитьорка, говореща на диалект и англичанин с по-добър български език от нейния, деветокласничката Галина и Еркан от ХІг клас наградиха най-добрите учители по езиците – Николет Янева в категория „Български език и литература” и Цветана Лафчиева в категория „Чужди езици”. Еркан не можа да слезе от сцената, провокиран от танцьорката Станимира да покаже танцувалните си умения, като след приковаващия вниманието ориенталски танц се отдаде на актуалната песен Ai Se Eu Te Pego.

            Осмокласниците Даниел и Никола спечелиха овациите на публиката, излизайки на сцената с модерни велосипеди. Пресъздадоха ситуация, в която се изгубват в непозната обстановка и няма начин да се свържат с ръководителя на групата си. Появилият се на скейтборд Марио им помогна в обявяването на най-добрия учител в категория „Изобразително изкуство, музика и труд и техника” – Недим Мустафа, който освен че е известен художник и зает човек, намира време през уикендите да поведе групата колоездачи на „Славейков” по неизвестни маршрути.

            Седмокласничките Василена, Ивана, Десислава и Мая изиграха етюд, в който по пижами си говореха за момчета и за красотата на Средновековието като епоха. Така естествено дойде обявяването на най-добрия учител в категория „История и философия” – обичаната Галина Стефанова.

            С невероятни изпълнения взривиха сцената бийтбоксерите Митко от VІІІв, Александър от Vд и Беркай от VІв. Тяхното изпълнение бе прелюдия към традиционното награждаване от страна на директора Багдасаров на най-добрите ученици по съответните предмети от ХІІ клас, обявени от учителя Димитър Димов. Тази година отличените са: български език и литература: Валерия Георгиева и Емилиа Минчева от ХІІа клас, английски език: Христина Петкова – ХІІа, испански език – Юсеин Тасим – ХІІа, немски език – Йордан Ханков – ХІІв, математика – Румяна Узунова – ХІІб, история – Ивелин Усков – ХІІв, география – Силвия Джангалова – ХІІа, философия – Александър Семерджиев – ХІІв, биология – Нурие Ахмед – ХІІг, химия – Мерал Ариф – ХІІа, физика – Леман Осман – ХІІа, физкултура и спорт – волейболистът Ивайло Кацаров от ХІІв, информационни технологии – Николай Гарабинов – ХІІа. Специалната награда за постоянно присъствие в час и допускане само на едно извинено отсъствие за петгодишния срок на обучение бе връчена на Семра Одажиева от ХІІв клас.

За издигане престижа на училището и перфектно ръководство на Ученическия парламент награда получи Симона Димитрова – председател на УП през последните две години. По традиция предаването на властта в органа на ученическо самоуправление в СОУ „П. Р. Славейков” се прави именно по време на наградите „Даскеер”. Бъдещата абитуриентка Симона постави медальона със символа бухалче на гърдите на новия председател на Ученическия парламент, избран на наскоро проведените избори – Ралица Арнаудова от ХІг клас. Симона покани на сцената Христина Петкова, Емилиа Минчева и Маринела Трингова, заедно с които бе поела трудната задача и отговорност да ръководи всички ученици. От своя страна Ралица обеща от името на новоизбрания си екип да изпълнява ангажиментите си по най-добрия начин.

Тържеството продължи със специалните награди, които по традиция са очаквани с нетърпение от всички учители. Петима третокласници изрецитираха стихчета и обявиха най-добрата начална учителка – своята любима Екатерина Бакърджиева. Тя сподели: „Аз съм учител и всеки ден благодаря на Бога за това!”, с което просълзи голяма част от публиката.

С оригинален танц и сценичен костюм на Майкъл Джаксън седмокласничката Ивана показа танцувалните си умения и обяви наградата в категория „Най-деен учител”. Никой не бе изненадан, че е присъдена на Вълчо Милчев – ръководител на Школата по математика към училището.

Малките мажоретки на „Славейков” изпълниха кукленския си танц и с широки усмивки наградиха младата Севги Али, спечелила приза „Най-секси учител”. Голяма част от публиката се учуди, че фината девойка е преподавател.

За цялостен принос към дейността на Ученическия парламент и благодарност от страна учениците статуетки получиха педагогическите съветници Нешка Шопова и Веска Николова, училищния психолог Добрина Стойчева и компютърния специалист Гроздан Грозев.

Ансамбъл „Родопея” направи премиера на новия с танц със стомни, а в края му награди носителят на „Даскеер” в категория „Учител за пример”, а именно преподавателката по английски език Елена Йосифова.

В предварително заснето видео актьорът Онур с перфектна имитация показа на аудиторията кой е награденият в категория „Любим учител” – миналогодишния такъв Венелин Башев. По една случайност той е и класен ръководител на осмокласника.

Деветокласничките Галина и Христина изпълниха песен за мечтите и красотата на живота, след която наградиха „Най-усмихнатия учител” - историка Димитър Димов, който винаги радва учениците си със своите усмивки, дори когато пише двойки.

Всички участници и призьори изпълниха сцената под звуците на химните на училището за шампиони. В настъпилото затъмнение заискряха свещичките на празничната торта. Славейковци си пожелаха догодина да направят още по-добро шоу и да осигурят зала с повече места, която да побере всички желаещи.

Събраните средства от тържеството ще бъдат връчени на родителите на Антония Филипова, когато се приберат в Кърджали.

Запознати с наградите „Даскеер” не пропуснаха да забележат голямата масовост на участниците, практически всеки випуск от първи до дванадесети клас бе представен в концерта. Този факт изисква не само много добро желание, но и способност за координиране и стабилна организация.

Честито на всички учители и на добър час на новото ръководство на Ученическия парламент при СОУ „Петко Рачов Славейков”

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини